Predikanten en pastoors worden regelmatig geweigerd bij ziekenhuizen wanneer zij geestelijke ondersteuning komen bieden. Dit blijkt uit een rondje langs wat kerken van het Nederlands Dagblad. Hierdoor krijgen patiënten niet altijd de spirituele hulp die zij wellicht wensen. Ziekenhuizen bepalen voor een groot gedeelte zelf de regels wanneer het gaat om visite. Hierdoor worden geestelijke verzorgers vaak gezien als regulier bezoek.
Als voorbeeld wordt dominee Sjaak Weststrate van de Vrije Evangelische Gemeente in Heerde opgevoerd. Hij mocht vorige week, ondanks eerder gemaakte afspraken, geen gemeentelid bezoeken op de oncologie-afdeling van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Volgens Weststrate onderschatten de ziekenhuizen hoe belangrijk religieuze bijstand is voor sommige mensen:
“Ik ken deze vrouw al heel lang. Ze kreeg de diagnose die haar vader ook kreeg, waaraan hij is overleden. Er kwam veel op haar af en ze ligt daar nu verstoken van geestelijke begeleiding. Alsof het alleen maar om het bed en de pillen gaat.”
Volgens het ziekenhuis kan er geen uitzondering worden gemaakt voor geestelijke verzorgers en is er een alternatief in de vorm van beeldbellen. Directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten, Sjaak Verwijs, vindt het daarentegen onbestaanbaar dat zijn mensen worden gezien als regulier bezoek. Volgens hem wordt het dan ook de hoogste tijd voor een license to preach in de vorm van een perskaart voor predikanten.
“Ik begrijp dat het voor zorginstellingen lastig is te bepalen wie ze kunnen toelaten en wie niet. Daarom moet je het breed aanpakken en ook aan imams denken. Het gaat om mensen die een erkenning hebben vanuit hun geloofsgemeenschap. Ik voorzie dat dit fenomeen blijft opspelen, ook in de toekomst.”
Minister Hugo de Jonge liet overigens woensdag nog weten dat geestelijke verzorgers ook buiten reguliere tijden toegang moeten hebben tot de ziekenhuizen. Alleen bij grote uitbraken zou een hospitaal tijdelijk haar poorten mogen sluiten.