Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in december 2019. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2020 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 7,8 procent duurder dan in 2019. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november op het hoogste niveau ooit.
Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december bijna 54 procent hoger. Bestaande koopwoningen zijn dus ruim de helft zo duur geworden in vergelijking met 7,5 jaar geleden.
En het gaat maar door. Volgens een nieuw rapport van ABN AMRO kunnen we zelfs in 2022 nog een prijsstijging verwachten.
Wij hebben onze ramingen voor de woningmarkt fors naar boven bijgesteld. Eerder voorzagen wij een stabilisatie van de prijzen in 2021. Inmiddels houden wij rekening met een prijsstijging van 5%. Deze forse aanpassing heeft ten eerste te maken met het zogenaamde overloopeffect. De sterke prijsstijging in de tweede helft van 2020 werkt door in de gemiddelde prijsstijging van 2021. Als de prijzen stabiliseren op het huidige niveau, dan komt de gemiddelde prijsstijging al uit op 3,5%. In het jaar erna zal het overloopeffect uit de cijfers vallen, zodat de prijsstijging verder afzwakt. Wij houden vooralsnog rekening met een prijsstijging van 1% in 2022.