Binnenland

Geen straf maar tbs voor vluchteling die Rik van de Rakt doodstak

22-01-2021 15:35

De plaats waar de fatale steekpartij plaatsvond

De Soedanese vluchteling Ayoub Y. die vorig jaar de 18-jarige Rik van de Rakt doodstak is niet schuldig aan moord of doodslag. De man was tijdens zijn daad dermate psychotisch dat de rechter hem niet toerekeningsvatbaar acht. De Soedanees moet nu een verplichte behandeling ondergaan in een tbs-kliniek.

Op de dag van de moord had Ayoub waanideeën over insecten in zijn hoofd. Ook was bij bang dat mensen hem iets wilden aandoen. Veel dieper dan een enkele fatale messteek gaat de relatie tussen Ayoub en Rik dan ook niet. Kwestie van de verkeerde getraumatiseerde vluchteling tegenkomen op het verkeerde moment.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek al snel dat Ayoub inderdaad zwaar getraumatiseerd is door de oorlog in zijn thuisland. Hij zag hoe zijn vader werd vermoord en hoe islamitische terreurorganisaties de samenleving ontwrichtten. Ayoub vluchtte, vocht als kindsoldaat in Libië en belandde uiteindelijk met een rubberboot in Europa. In Nederland kwam Ayoub regelmatig in aanraking met politie. Zo werd hij drie keer opgepakt voor overlast en mishandeling.

Een tragisch levensverhaal waar Rik van de Rakt de hoogste prijs voor moest betalen. De verslagen ouders die achterblijven tonen zich ondertussen vergevingsgezind. Zo hoopt moeder Ingrid Lourenssen dat Ayoub de demonen in zijn hoofd de baas wordt:

“Maak je moeder trots door aan jezelf te werken. Laat haar zien dat je ook iets goeds kan doen.’’

Ayoub is zeker niet de enige Soedanese vluchteling die voor getraumatiseerde ouders zorgt in Nederland. Ook het neergestoken 16-jarige meisje uit Montfoort is indirect slachtoffer van de oorlog in Soedan. Zij verloor een nier vanwege een verwarde vluchteling uit dat land. Iets wat de solidariteit voor vluchtelingen in het dorp niet heel erg heeft versterkt.

Het trieste van dit alles is nog dat mensen zoals Ayoub door hun verwarde gesteek juist permanent mogen blijven. In Soedan kennen ze namelijk geen Tbs-klinieken die adequate zorg kunnen verlenen en dus is Ayoub nu voor altijd ons probleem.

“De Nederlandse Staat heeft een zorgplicht. Gezien de complexe problematiek bestaat het risico dat hij in Soedan niet goed opgevangen kan worden.’’

Aldus officier van justitie Sandra Kierkels eerder tegen het Brabants Dagblad. Een feit waar eigenlijk geen enkel mens met een rechtsvaardigheidsgevoel genoegen mee kan nemen.