Deze week laat iets meer verschuivingen zien dan we de laatste tijd gewend waren. Het lijkt zowel samen te hangen met het debat over de toeslagenaffaire als de invoering van de avondklok.
Verschuivingen van 2 zetels zien we bij het CDA (+2) en D66 (-2). Omdat de peiling grotendeels op vrijdag is uitgevoerd en niet na de rede van Hoekstra op zaterdag lijkt dit een reactie te zijn op het optreden van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer op dinsdag.
De daling van 2 zetels bij D66 lijkt met name te komen door tegenstanders van de invoering van de avondklok. (Circa een kwart van de D66-kiezers is daar een tegenstander van). Ook GroenLinks lijkt daardoor electoraal wat verzwakt te zijn (-1 naar 9). De PvdA is na het aantreden van Ploumen weer 1 zetel gestegen (11).
Bij de overige partijen valt op dat de PVV met 24 (-1) toch wat aan het dalen is. Begin december stond die partij nog 27. Dat komt met name door JA21, die op 3 zetels staat.
Partij voor de Dieren staat nu op 8 (+1). Daarmee is deze partij sinds 5 december 2 zetels gestegen.
De VVD blijft er absoluut en relatief goed voor staan. Dat lijkt sterk samen te hangen met de positieve beoordeling van Premier Rutte over zijn optreden bij de coronacrisis. 52 procent beoordeelt die positief en 30 procent negatief. Die cijfers zijn bij de kiezers van andere regeringspartijen nog een stuk gunstiger. Zo zijn die scores bij het CDA 62 procent tegen 20 procent. Bij Minister De Jonge zijn die scores bij alle kiezers: 42 procent positief en 36 procent negatief. CDA-kiezers hebben over hem ongeveer hetzelfde oordeel als over Premier Rutte.
46 procent vindt de invoering van een avondklok een goede beslissing, 30 procent geeft aan het niet te weten of het echt nodig is, maar geeft aan dat het ook geen kwaad kan, 24 procent vindt het geen goede beslissing.
Dit is de verdeling naar huidig stemgedrag van degenen, die het de invoering van de avondklok geen goede beslissing vinden.
Twee derde geeft aan tijdens deze periode van ruim twee weken van de avondklok hooguit één avond daardoor gehinderd te worden. 16 procent geeft aan drie avonden of meer last te zullen hebben van de avondklok.