Het volgende kabinet moet als de wiedeweerga haast maken met het tegengaan van klimaatveranderingen. Dat stelt de studiegroep Invulling klimaatopgave Green Deal in het rapport Bestemming Parijs: Wegwijzer voor klimaatkeuzes 2030, 2050.
Vorig jaar werd al bekend dat de groene droom van Frans Timmermans niet 32% maar misschien wel 40% duurzame stroom nodig heeft. De onderzoekers menen dan ook dat een nieuwe regering moeilijke knopen zal moeten doorhakken om de CO2-uitstoot te verminderen. Zoals het er nu voorstaat voldoet Nederland namelijk niet aan de (mogelijke) hogere EU-verplichtingen.
In het rapport worden een aantal routes geschetst die Nederland weer mee moet krijgen in de groene vaart der volkeren. Wel staat een bestemming hierbij al muurvast volgens de studiegroep: Nederland heeft meer windmolens en zonnepanelen nodig. In het plan wordt daarom extra fysieke ruimte gereserveerd voor 70% meer hernieuwbare energie.
“De benodigde ruimte is substantieel. Hierbij is een bredere belangenafweging nodig tussen verschillende belangen, zoals woningbouw, natuur, visserij en landbouw. … Als de extra uitrol wordt ingevuld met wind op zee, dan is een totaal opgesteld vermogen van circa 70 gigawatt een ambitieuze inschatting voor de benodigde CO2-vrije opwek in 2050. De doorlooptijd van realisatie is lang, erosie van de businesscase is een risico, maar voldoende aanbod is van belang in het eindbeeld.”
Mooie plannen die natuurlijk wél betaald moeten worden. De studiegroep is zich dan ook bewust dat een groen klimaatbeleid veel vraagt van een land dat al bijna een jaar massaal werkloos thuis op de bank zit. Logisch dus dat er eveneens extra geld moet komen om deze maatschappelijke onvrede weg te masseren.