“De kans dat we kernwapens moeten gebruiken is klein, maar het is niet onmogelijk, al helemaal niet tijdens een crisis terwijl onze vijanden doorgaan met wapens ontwikkelen en zich op steeds meer plekken op de wereld laten zien. Het inschatten van risico’s is meer dan alleen inschatten van wat de vijand mogelijk kan doen maar ook wat de uitkomst daarvan kan zijn. We kunnen niet de ogen sluiten voor gebeurtenissen die nu onmogelijk lijken maar, als ze wel mogelijk blijken, catastrofale consequenties zullen hebben.
China houd al sinds de jaren zestig vorige eeuw vast aan een ‘no first use‘-beleid (de belofte om kernwapens alleen ter verdediging in te zetten, red.), maar de ontwikkeling van hun geavanceerde wapens zou te denken moeten geven. Hun ‘no first use‘-beleid kan op elk moment veranderen.
De manier waarop Peking zoekt naar uitbreidingsmogelijkheden voor kernwapengebruik en de wijze waarop China opereert komt niet overeen met een ‘no first use‘-strategie. Het lijkt meer een beleid waardoor China steeds meer opties heeft voor kernwapengebruik, inclusief inzet op kleine schaal en ‘first strike‘-mogelijkheid (inzetten van kernwapens voor een onthoofdingsaanval, red.).
Het is een serieuze mogelijkheid dat een regionale crisis met Rusland of China snel escaleert tot een nucleair conflict als zij er van overtuigd raken dat het verliezen van een conventionele oorlog een bedreiging is voor het regime of hun land. Als reactie daarop moet de VS in militair opzicht het principiële beleid waarin wordt uitgegaan van ‘inzet kernwapens is geen serieuze mogelijkheid’ loslaten en overgaan op een beleid dat uitgaat van ‘inzet kernwapens is een zeer serieuze mogelijkheid’. De VS moet handelen om die realiteit het hoofd te kunnen bieden.
We kunnen niet langer op dezelfde manier naar kernwapendreiging kijken. Het beleid moet worden aangepast aan, en meegaan met, de dynamische tijd waarin we ons nu bevinden.”
Aldus de Amerikaanse admiraal Charles A. Richard, de commandant van US Strategic Command (de belangrijkste Amerikaanse defensie-commandogroep, onder andere verantwoordelijk voor het kernwapenarsenaal) in een zojuist verschenen online artikel. Dat u dus niet denkt: ‘Oh Trump is weg en die was heel gevaarlijk met zijn hand boven de rode knop volgens brave linkse mensen en brave linkse main stream media, dus nu is het gewoon weer wereldvrede op een kernwapensvrije regenboogaarde, joechei!’.
De realiteit in the nuclear age blijkt een heel stuk ingewikkelder. En angstaanjagender.