Politiek

Maurice de Hond: ‘Als je louter naar cijfers kijkt is na invoering avondklok aantal besmettingen gestegen’

06-02-2021 19:11

Maurice de Hond bij Op1. (Screenshot NPO)

Eerder deze week stelde Maurice de Hond op zijn site maurice.nl dat Nederland geregeerd wordt door het model van het RIVM. In een nieuwe blog met als kop Zorgt avondklok voor stijging van het aantal besmettingen? onderstreept De Hond met zijn berekeningen dat op basis van veronderstellingen en niet op basis van werkelijke cijfers de maatregelen worden genomen in Nederland.

De Hond schrijft:

“Regelmatig hoorden we de afgelopen week dat het nog te vroeg was om het effect van de avondklok vast te stellen. Die avondklok is op zaterdag 23 januari ingegaan. De meest recente GGD-cijfers zijn van 10 dagen later. Dus als de avondklok een effect heeft zou dat in de cijfers van de GGD/RIVM van de laatste vijf dagen teruggezien moeten worden. Die cijfers van het RIVM waren 3200, 3600, 4000, 4200 en 4300. Als je louter naar die stijgende cijfers kijkt, dan zou je kunnen concluderen dat na de invoering van de Avondklok het aantal besmettingen is gaan stijgen!”

Verderop in het blog schrijft De Hond dat conclusies louter worden getrokken op basis van het model en niet op basis van feiten:

“Stel dat in het model de aannames was gestopt dat de Avondklok, juist omdat veel meer jongeren gedwongen worden om van 9 uur ‘s avonds tot 4:30 uur ‘s morgens bij elkaar thuis te blijven, zal zorgen voor een bepaalde stijging van de besmettingen. En dat we in dat model de Britse variant niet mee zouden hebben genomen. Dan zou de conclusie geweest zijn dat de Avondklok voor een stijging van het aantal besmettingen heeft gezorgd. Daarom heb ik ook al eerder vastgesteld dat we in Nederland als het ware gevangen zitten in het model van het RIVM.”

Hij schreef toen:

“Het grote probleem met het model waarover we het hebben, is dat het – in tegenstelling tot modellen waarmee we tot nu toe gewerkt hebben – niet gaat over een situatie, die we al lang kennen. Waar geen echte data over beschikbaar zijn uit het verleden, zodat je niet kunt nagaan of het model klopt.”

De Hond besluit zijn stuk met:

“Misschien is het verstandig ook eens naar België te kijken waar men ook een Britse variant begin januari vaststelde, die eind januari nog maar pas op 19% stond, de scholen en de winkels wel open zijn, er geen avondklok is, en de kappers binnenkort open mogen (plus ventileren en CO2-meters expliciet als maatregelen met de bevolking communiceren).”

Het aantal positieve testen in België is per inwoner maar 15% lager dan in Nederland.

/PERSBERICHT