Binnenland

Sigrid Kaag (D66) maakt zich opnieuw zorgen om populisme binnen PVV en FvD

08-02-2021 17:08

Een screenshot van Sigrid Kaag

Mocht u het zich afvragen, het antwoord is ja. Ja, Sigrid Kaag is nog steeds beschikbaar als Nederlandse premier voor een maximum van twee termijnen. De leider van D66 vindt dat het na 10 jaar Rutte de hoogste tijd wordt voor een nieuw soort eindbaas. Eentje met visie, plus aandacht voor woningnood, klimaatontwikkeling en de ongelijkheid binnen de samenleving:

“Het is tijd voor een ander leiderschap. Niet ‘als wij er zijn komt alles goed’, maar veel gaat dan anders. Nu worden er eigenlijk geen keuzes gemaakt. Maar je kunt niet altijd de kool én de geit sparen”

Aldus Kaag in het regionale praatprogramma Spraakvermaak. Net als veel andere partijen sluit ze wel een samenwerking met de populisten van de PVV en FvD opnieuw bij voorbaat uit. Volgens de D66-politica zijn de plannen van deze partijen nog gevaarlijker dan de visieloze ideeën van Mark Rutte:

“Populisme is een gevaar. Het zorgt voor verkettering, discriminatie, het zet groepen mensen op een negatieve manier weg. Populisme zet aan tot grote verdeeldheid, en die hoort hier niet. Die gevaren moeten we blijven benoemen, van klas tot parlement. Anders wordt het extreme steeds normaler.”

Als we de peilingen mogen geloven kiezen de kiezers voorlopig vooral voor meer van hetzelfde. De Nederlander houdt sowieso niet van uitgesproken ambities die weinig realistisch klinken. Of mooier verwoord door Sylvain Ephimenco:

“Misschien had Kaag zich niet zo ostentatief voor het premierschap moeten kandideren. In het DNA van de Nederlandse volksaard zit sinds de middeleeuwen een hypocriete formule geprent: eigen roem stinkt. Doe normaal, wees bescheiden en verberg tot het laatste moment je hongerige hoektanden.”

Je kan je alleen verbinden met mensen met wie je nog niet verbonden bent: