In Duitsland is veel ophef ontstaan over de grote druk die de Duitse regering van kanselier Angela Merkel inzette op wetenschappers om de harde lockdown goed te praten en angst te vergroten. En laat de Nederlandse regering dat Duitse beleid keer op keer kopiëren.
Het coronabeleid van het kabinet is niet daadkrachtig, ondemocratisch en volgens de Rutte-doctrine niet transparant. Terwijl de ziekenhuizen vol stromen, zijn de keiharde bezuinigingen op zorg nog steeds niet teruggedraaid. U weet wel het beleid dat was gericht op het sluiten van ziekenhuizen, het weghalen van ic-bedden en het massaal ontslaan van zorgpersoneel. Wat we wel hebben is een falende Hugo de Jonge. Hij is verantwoordelijk voor een vaccinatiebeleid, waarin Nederland kansloos onderaan bungelt in de Europese lijstjes van het aantal uitgedeelde prikken.
Naast geen antwoord op goede zorg, slopen Rutte & Co ook het sociaal-economische leven. Economen spreken van een ‘oorlogssituatie’ waarin we 10% van onze economie vernietigen. Massa-ontslagen en een bloedbad aan faillissementen dreigen. Winkelstraten en horecagelegenheden zijn leeg, 65.000 ZZP-ers dreigen de schuldhulpverlening in te gaan en het woord perspectief moet in het Torentje nog worden uitgevonden. Het woord eigenwijs, dat is er wél bekend. Waarschuwingen van burgemeesters die zeiden onvoldoende handhavingscapaciteit te hebben voor de avondklok werden door Rutte genegeerd. Het trieste resultaat daarvan staat vast nog op uw netvlies. Geweld, plunderingen en totale chaos, zonder dat Corona onder controle kwam.
En toch is er hoop. Een groep professionals van onder meer artsen, economen, beleidsonderzoekers en wetenschappers denken, onder de naam Herstel-NL, een beter coronabeleid mogelijk te maken. Zij hebben drie klip en klare verzoeken aan het kabinet, het parlement, de adviseurs en bestuurders:
1. Reken risicogestuurd beleid door. Dit beleid is gericht op het beschermen van de kwetsbare mensen en het weer op gang brengen van ons sociaal-economische leven. Ik zeg, doen!
2. Hanteer bij deze doorrekening een gebalanceerd en transparant afwegingskader. De Rutte-doctrine staat symbool voor niet transparant handelen. En juist het gebrek aan transparantie, gaat ten koste van het draagvlak. Maak de effecten van de verschillende beleidsmaatregelen daarom transparant. Ik zeg, doen!
3. Houd bij het finale besluit over beleid de onderliggende waarden in het oog. Behandel de gezondheidsrisico’s gelijk, dus ook de gezondheidsrisico’s die voortkomen uit de opgelegde maatregelen. Ik zeg, doen! Drie prima handvatten voor Rutte & Co om vanuit hun dwaalspoor weer op het goede spoor gezet te worden. Ik zeg, doen!