Ronald van Raak – De politiek laat de politie in de kou staan

12-02-2021 13:59

Ronald van Raak en de politie.

De politiebonden hebben minister Ferd Grapperhaus een ultimatum gesteld. Vandaag willen zij weten of de regering bereid is om te onderhandelen over een fatsoenlijk loon. Dinsdag stemde de Tweede Kamer tegen mijn motie om geld vrij te maken voor een nieuwe cao voor de politie. Dat is nogal cru. We vragen politiemensen om de coronamaatregelen te handhaven, maar ze krijgen niet de hulpmiddelen om zichzelf tegen Corona te beschermen. Agenten hebben ook geen voorrang voor een vaccin. Als de avondklok wordt verlengd vraagt geen politicus of de politie dat kan handhaven, ze gaan er gewoon vanuit dat agenten dat doen. En dat doen ze ook, want dat doen ze altijd. Als andere mensen een stap terug doen zetten agenten een stap naar voren. Of het nu gaat om verwarde personen, doorgesnoven hooligans of viruswaanzinnigen. Wij maken ons allemaal het liefst zo snel mogelijk uit de voeten, maar de mannen en vrouwen van de politie gaan er altijd op af.

Veel vakbonden hebben de laatste jaren leden verloren, maar juist de politiebonden vertegenwoordigen nog altijd veruit de meeste agenten. Die snappen ook wel dat we in een coronacrisis zitten en hebben daarom een heel lage looneisen gesteld (2,5 procent), bij lange na niet genoeg om de loonachterstanden in te lopen die gewone agenten de afgelopen jaren hebben opgelopen. Agenten laten ons weten hoe teleurgesteld ze zijn dat het kabinet maar de helft wil bieden (1,3 procent). Dit wordt gevoeld als een fooi, die in de praktijk niet zal leiden tot enige verbetering. Politiemensen begrijpen het ook niet, dat er miljarden beschikbaar zijn voor grote bedrijven, zoals KLM, Unilever, of Booking.com, maar niet voor het salaris voor de politie. Net zo min als voor de mensen in de zorg. ‘Nou, actievoeren dan maar’, zei een vakbondsman nadat mijn motie door de Tweede Kamer was afgewezen. Vertrouwen dat de minister vandaag nog over de brug zal komen heeft hij niet.

Politiewerk is vaak moeilijk, maar sommige dingen bij de politie zijn eenvoudig. Zoals de rekensom hoe oud agenten zijn en wanneer ze met pensioen gaan. Vooral onder het kabinet Rutte II hebben VVD en PvdA flink bezuinigd op de politie en ook op het politieonderwijs. Daarom zijn er veel te weinig agenten opgeleid. Daar heeft de politie nu last van. De organisatie heeft veel te weinig mensen, maar krijgt wel steeds nieuwe taken, zoals met deze coronacrisis. Opnieuw wordt een beroep gedaan op de agenten om over te werken en de roosters te vullen. Mannen en vrouwen die ook een geliefde thuis hebben zitten en kinderen hebben die in deze tijd extra aandacht verdienen. Natuurlijk, ze gaan het weer voor ons doen. Soms ten koste van hun eigen gezin, of van hun eigen gezondheid. Waarom is het nou te veel gevraagd om onze agenten een fatsoenlijk loon te geven? Waardering niet alleen in woorden, maar ook eens met geld. De politiek laat de politie in de kou staan.