Politiek

‘NCTV ziet verband tussen tramaanslag Utrecht en toespraak Turkse president Erdogan’

15-02-2021 12:01

Recep Tayyip Erdogan.

Journalistiek eenmansleger Ton F. van Dijk heeft de hand weten te leggen op een document van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) over de islamistische koers van de Turkse president Erdogan en de invloed daarvan op Turkse Nederlanders. De rol van de Turkse dictator kan invloed hebben op de Nederlandse veiligheid. Zo wordt in de nota een mogelijk verband gelegd tussen de ‘antiwesterse retoriek’ van Erdogan en de terroristische aanslag op een tram in Utrecht in 2019, waarbij vier doden vielen.

Syp Wynia – Waarom bouwen Nederlandse politici moskeeën voor de Turkse leider?

In de interne nota ‘Ontwikkeling van het salafisme onder Turken – de invloed in Nederland’, schrijft de NCTV dat de Turkse president Erdogan een bewuste islamiseringsstrategie uitvoert en ruimte geeft aan salafistische, soms jihadistische organisaties, die tevens invloed hebben op Turks-Nederlandse instellingen in Nederland

Volgens het rapport hebben salafistische organisaties in Turkije ‘sterke banden’ met Turkse organisaties in Nederland. Met name Turks-Nederlandse jongerenorganisaties zouden zich in de afgelopen tijd meer met salafisme zijn gaan bezighouden, en in contact komen met Turkse predikers die de NCTV weer in verband brengt met jihadisme. De nota waarschuwt voor radicalisering, die bijvoorbeeld plaatsvindt via online platforms.

Zo worden op Facebookpagina’s gericht op Nederlandse jongeren berichten van jihadistische Turkse organisaties geplaatst, waarin ‘gedode jihadisten’ als ‘martelaars’ worden bestempeld. ‘Ook worden hier antiwesterse en antisemitische boodschappen verspreid’, aldus de NCTV.

Lees ook – Persbericht van Milli Görüş/Nederlandse Islamitische Federatie: Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) gooit ons voor de bus