In maart doen 24 nieuwe partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wie zijn de kandidaten van deze partijen, waarom doen ze mee en wat voegen ze toe? Chris Aalberts gaat op zoek naar deze nieuwbakken politici met de vraag waarom ze onmisbaar zijn aan het Binnenhof.
Rosa Molenaar is de nummer twee van de Lijst Henk Krol. We spreken af te gaan wandelen in Den Haag. Er komt echter een kink in de kabel: Rosa moet op twee plekken tegelijk zijn en zegt onze afspraak af. Ik verdenk haar ervan dat ze onder onze afspraak uit wil komen, maar dat is volgens haar een misverstand. Krols verkiezingskaravaan begint op de dag waarop we hebben afgesproken, zegt ze. Rosa gaat de komende weken met Henk het hele land door, te beginnen in Eindhoven. Onze wandeling gaat daarom niet door, maar we kunnen wel koffiedrinken via Zoom.
Rosa werkte voor de 50Plus-fractie in de Tweede Kamer en was commissielid in de gemeenteraad van Den Haag. Ze is door Henk Krol persoonlijk gevraagd om op de kandidatenlijst te komen. Dat kon ze natuurlijk niet weigeren. Ze vormen samen een goed team. Als duo hebben ze veel ideeën die vaak door andere partijen worden overgenomen, vertelt Rosa. Helaas zeggen die partijen er nooit bij dat het om de ideeën van Krol en Rosa gaat. Dat werkt niet erg mee aan de bekendheid van de nieuwe partij. Dat is sowieso nogal een uitdaging, aldus Rosa: er zijn mensen die denken dat Krol nog steeds bij 50Plus zit.
In werkelijkheid is Krol alweer een tijdje weg bij 50Plus en die partij heeft inmiddels een nieuwe lijsttrekker: Liane den Haan. Zij zette het pensioenstandpunt van 50Plus bij het grofvuil. De Lijst Henk Krol is echter trouw gebleven aan het oude 50Plus-standpunt: de rekenrente moet worden aangepast, de pensioenen geïndexeerd, de pensioengerechtigde leeftijd niet verhoogd en het pensioenstelsel niet gewijzigd. In deze visie is het huidige stelsel prima houdbaar: de pensioenpotten zitten vol. Het frame dat ouderen het pensioen van jongeren opmaken is onzin. De waarheid is dat ouderen zoveel pensioen bij elkaar hebben gespaard dat de komende generatie zeker is van zijn pensioen, zelfs als er geen pensioenpremie meer wordt betaald, zegt Rosa.
Het pensioenstelsel is momenteel nog een collectief systeem met zeven miljoen deelnemers, legt Rosa uit. Lijst Henk Krol is tegen het pensioenakkoord omdat daarin niet het collectief, maar het individu het uitgangspunt is. Voortaan worden individuele potjes beheerd in plaats van één collectieve pot. Er komt meer risico voor de individuele deelnemer en de kosten stijgen. Waarom zou je een goedwerkend systeem zoals we dat hebben veranderen? Internationaal vindt men ons stelsel ook heel goed. Het nieuwe stelsel is een vermarkting van de pensioenen zoals dat eerder plaatsvond in de zorg en de rechtsbijstand.
Bij pensioenen is de Lijst Henk Krol echt uniek, denkt Rosa. Bij 50Plus is men een geheel nieuwe koers ingeslagen en die kent geen degelijke economische of maatschappelijke visie. Het programma bestaat tegenwoordig uit ‘dingetjes voor ouderen’, maar bevat geen basis voor hoe men de maatschappij ziet. De Lijst Henk Krol heeft zo’n visie wel. Deze is samengevat in de leus ‘vooruitstrevend conservatief’. Dit klinkt ingewikkeld, denkt Rosa, maar dat is het beslist niet. Conservatief wordt vaak gezien als mensen die niets willen en dat zou dan een tegenstelling met vooruitstrevend zijn. Maar zo zit het niet.
Lijst Henk Krol ziet conservatief als een manier van denken en besluiten nemen. Dit moet niet snel of revolutionair gebeuren, maar op een doordachte manier, waarbij vernieuwing niet altijd beter is. Dat is immers het idee in Nederland: vaak wil men alles anders. Zo worden volgens Lijst Henk Krol veel goede dingen in de prullenbak gegooid. Er zijn dingen die moeten vernieuwen, zoals innovatieve technologieën en schone energie en daar moet je echt discussie over hebben. Conservatief is dan de manier van denken, vooruitstrevend is het idee dat we als samenleving beter worden. Daar horen dan weer speerpunten bij, zegt Rosa.
Bij de Lijst Henk Krol staan de economie en de ondernemers op de eerste plaats. Zonder ondernemers ben je nergens, want zij trekken de kar, zeker in tijden van de coronacrisis. Het is dus tijd voor minder regels en voor lastenverlichting. Als ondernemers de wind in de zeilen krijgen is dat een vliegwiel dat leidt tot meer werkgelegenheid. Ik vraag me ondertussen af of de VVD niet precies hetzelfde wil als Krol. Rosa zou dat een trendbreuk vinden want de collectieve lasten gaan met de VVD alleen maar omhoog. Ze schrijven bij de partij van Rutte wel op dat er lastenverlichting moet komen, maar in de praktijk gaat het anders.
De Lijst Henk Krol voegt aan deze visie ook nog wat bijzondere oplossingen toe, vindt Rosa. Er is een woningtekort en iedereen wil meer bouwen, maar met Krol komen er ook maatregelen die sneller leiden tot meer huizen. Recreatiewoningen moeten voortaan permanent bewoond kunnen worden en samenwonen moet worden bevorderd met fiscale maatregelen. Als AOW’ers samen gaan wonen mogen ze niet meer gekort worden. Mensen moeten gestimuleerd worden om in krimpregio’s te gaan wonen en er moet een remigratieregeling komen voor migranten die vrijwillig terug willen keren naar hun land van herkomst. Dit hele pakket levert volgens Rosa zo’n 200.000 woningen op.
Zo maakt de Lijst Henk Krol – op vooruitstrevende én conservatieve wijze – iedereen blij.