Er is straks vrijwel geen stukje Nederland meer te vinden zonder windmolens aan de horizon. De energietransitie kan dus gerust ook een landschapstransitie genoemd worden. Toch zijn er amper visualisaties of andere ontwerpen te vinden van deze groene toekomst.
In de Telegraaf wordt het voorbeeld genoemd van Rinus Damsteegt uit Raamsdonksveer. Multinationals als Eneco en Shell willen in zijn buurt 235 meter hoge windmolens neerplanten. Een realistische illustratie van dit opgedrongen ‘nieuwe normaal’ kon of wilde Eneco echter niet geven. Het Utrechtse PVV-Statenlid René Dercksen snapt wel waarom de windmolenbouwers zich zo heimelijk en asociaal gedragen:
“Iedereen begrijpt dat als je de impact van windmolens goed in beeld brengt, de weerstand alleen maar groter wordt. Zo min mogelijk over praten en door de strot duwen, dat is het doel.”
Zoals dat gaat in een vrije samenleving zijn er nu burgers die doen wat het bedrijfsleven nalaat. Zo zette ict-consultant Willem Joustra samen met wetenschapsjournalist Marcel Crok de website RESinbeeld.nl op. Hier zijn inmiddels 300 foto’s te zien met daarin de gefotoshopte windmolenplannen. De bewerkte plaatjes zorgen regelmatig voor geschokte reacties aan beide kanten van de energiekloof. Bewoners schrikken vaak van de landschapsvervuiling en bestuurders schrikken weer van deze weerzin bij de burger.
Soms sneuvelen potentiële windmolenlocaties vanwege de publicaties. De andere keer gedragen bestuurders zich boos vanwege de verkeerde hoogte van de torens op die plaatjes. Kortom, RESinbeeld.nl doet wat de overheid nalaat: de burger in een pril stadium betrekken bij de grootste omwenteling van onze generatie. Ook het groene elitaire geweten van Nederland, Ed Nijpels, komt er langzaam achter dat een duurzame toekomst helaas welwillende plebejers nodig heeft. In 2018 tetterde Edje Raketje namelijk nog arrogante zinnen als:
“Het is duidelijk dat er windmolens bij gaan komen, op zee en op land. Als je dan tegen windmolens bent, heb je aan zo’n tafel niets te zoeken”
Nu de mondige burger steeds vaker van zich laat horen is de voorzitter van het Klimaatberaad ineens wel voor burgerpanels en burgerinspraak. Coördinator bij NederWind, Kees Pieters, is niet onder de indruk van deze vlucht naar voren van Nijpels. Ook de aanstelling van Alex Brenninkmeijer als gladstrijker des vaderlands geeft hem weinig hoop. Zo mag bijvoorbeeld een NederWind niet aanschuiven bij deze speciale adviescommissie:
“Het is een commissie óver burgers, niet met bezorgde omwonenden, die vanaf het begin zijn genegeerd.”