Nederland betaalt acht grote laboratoria al maanden miljoenen euro’s voor onbenutte testcapaciteit. Tegelijkertijd worden er duizenden tests per dag naar andere, kleinere labs gestuurd waarvoor nog eens apart moet worden afgerekend: zo’n 65 euro per test. Bij elkaar zijn de acht laboratoria goed voor de verwerking van ruim 120 duizend tests per dag. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
De overheid sloot contracten met acht grote laboratoria, waaronder Eurofins, Unilabs en U-diagnostics. Bij elkaar zijn ze goed voor de verwerking van ruim 120 duizend tests per dag. Minister Hugo de Jonge zei in november dat deze megalabs de hoofdrol zouden gaan spelen in het Nederlandse testlandschap, met een bijrol voor de kleinere laboratoria. Daar is vooralsnog totaal geen sprake van.
De acht zogenoemde hoogvolumelabs ontvangen een vergoeding voor een gegarandeerd aantal tests, of die nu worden afgenomen of niet, tot een maximum van 30 procent. Dat betekent dat een lab dat heeft afgesproken 30 duizend tests per dag te kunnen analyseren, daarvan hoe dan ook zo’n 10 duizend per dag vergoed krijgt, voor een bedrag van zo’n 60 euro per test. Wie rekent met een totaal van zo’n 30 duizend betaalde tests per dag komt op een bedrag van een kleine 2 miljoen euro per dag aan garanties. Met de kleine labs zijn geen garantiecontracten afgesloten.
De acht krijgen nu gezamenlijk zo’n 55 procent van de tests toebedeeld, blijkt uit de cijfers van de Dienst Testen. De overige 45 procent worden verdeeld over 56 andere laboratoria, waar geen garantiecontracten mee zijn afgesloten en waar de overheid per test moet betalen. Per dag worden nu gemiddeld ruim 45 duizend tests afgenomen, veel minder dan was verwacht.
Syp Wynia – Het coronavirus gaf Mark Rutte rugwind maar het tij is aan het keren