Als voorman van een politieke vernieuwingsbeweging pleit ik ervoor dat de samenleving de politieke agenda stuurt. Daarom pleit Code Oranje voor bindende referenda, de mogelijkheid tot tussentijdse lokale verkiezingen, de gekozen burgemeester, burgertoppen en burgerbegrotingen. Wij gaan voor transparantie en directe zeggenschap. De gevestigde partijen zijn doodsbang voor de stem des volks. Als de uitslag van een referendum je niet bevalt? Nou dan schaffen we dat referendum toch gewoon af. Een realiteit die ervoor gezorgd heeft dat het referendum, met dank aan Kamerlid, weer helemaal opnieuw in de steigers gezet moest worden. En daarbij moeten we eindelijk doorpakken. Zeker als je je bedenkt dat hét echte verhaal van Nederland wordt gemaakt door de inwoners van dit prachtige land. Een land dat beschikt over immens veel talent. Gebruik die kennis en kunde bij het meedenken en meedoen om tot oplossingen te komen.
En omdat practice what you preach uiteraard ook voor mij geldt, heeft Code Oranje de afgelopen weken intensief gecommuniceerd met de leden én niet leden (bij Code Oranje doet iedereen mee, lid of niet-lid maakt niet uit) over de concept Agenda met behulp van de DoeMee app. Via deze app zijn online gesprekken gevoerd en online stemmingen gehouden. De belangrijkste wijziging van de Code Oranje Agenda is het schrappen van ons voorstel om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien jaar. De uitkomst van de peiling op dit punt is dat 80% van de deelnemers voor het schrappen van dit voorstel heeft gestemd. De deelnemers voelen meer voor andere vormen van betrokkenheid van de jeugd: jeugdpanels, democratie-games, kinderburgemeesters, online peilingen, lessen in burgerschapsvorming en jeugdgemeenteraden.
Code Oranje consulteerde de afgelopen weken als proef een uitsnede van de Nederlandse bevolking, met behulp van de DoeMee app. Via de achterban van lokale partijen deed een selectie van ruim 275 Nederlanders hieraan mee. Er werd eerst met gelote panels over de thema’s gesproken, waarna een peiling plaatsvond onder alle deelnemers. Het is kenmerkend voor Code Oranje dat deze consultatie niet met de eigen leden plaatsvindt, maar dat dit deze consultatie wordt gehouden onder iedereen die constructief wil meedenken. Code Oranje heeft het voornemen om deze werkwijze verder te verbeteren en door te zetten vanuit de Tweede Kamerfractie.
Naast de wijziging op het punt van de stemgerechtigde leeftijd (dit onderwerp maakte de meeste tongen los), was er duidelijk draagvlak voor de inhoud van de concept Agenda.
Andere wijzigingsvoorstellen die zijn overgenomen zijn onder meer:
Het benoemen van een minister voor volkshuisvesting
Het ombouwen van kantoor- en winkelpanden naar betaalbare woningen
Het vastzetten van een percentage van de burgerbegroting voor burgerinitiatieven
Meer aandacht voor minder validen
Hardere bestrijding dierenbeulen
De volledige – op basis van de consultatie aangepaste agenda – vindt u hier.
Mocht ik volgende week nou gekozen zijn tot lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, blijf ik u, via deze weg, uiteraard bijpraten over onze Ombudspolitiek.