Op diverse manieren zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021 anders dan alle eerdere Tweede Kamerverkiezingen. Dat zal zowel herkenbaar zijn in de uitslag als in de wijze waarop ons Parlementair stelsel de komende jaren zal functioneren.
- De verkiezingen vinden plaats tijdens de Coronacrisis. Er is nog zelfs sprake van een avondklok. Daarom zijn de stemmogelijkheden verruimd. Dit alles om te voorkomen dat mensen wegens deze situatie niet stemmen, terwijl ze dat anders wel gedaan zouden hebben.
- De campagne is heel anders geweest dan normaal. Die vond vrijwel volledig plaats via de oude en nieuwe media.
- Er is geen sprake van een echte nek-aan-nek race, wie de grootste partij wordt. Dat zal zorgen voor een lagere opkomst en het ruimer stemmen op kleine (nieuwe) partijen.
- Door de slechte uitslag van de PvdA in 2017 was het niet mogelijk om bij de debatten het aantal betrokken lijsttrekkers tot 3 of 4 te beperken. Bij het RTL-debat met 6 lijsttrekkers was de PvdA zelfs niet aanwezig.
- Er doen meer kansrijke nieuwe partijen mee, dan ooit.
- Er zullen meer restzetels te verdelen zijn dan ooit.
- Het uitvoeren van een exit-poll is lastiger dan normaal, door de verruimde stemmogelijkheden en het aanpassen van de keuze van stembureaus
- Prognoses vooraf zijn, mede door het bovenstaande, moeilijker dan normaal.
Lees verder op Maurice.nl >>>