Iedereen die ooit een juridisch conflict heeft gehad weet: juridische hulp pakt vaak peperduur uit. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt worden de kosten door je verzekeraar gedekt. Maar hoe kom je aan rechtshulp als je niet verzekerd bent voor juridische geschillen? We zetten vier mogelijkheden voor je op een rij.
Bij sommige verzekeraars kun je terecht voor Rechtshulp on demand. Als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand kun je hiermee alsnog directe juridische hulp inkopen voor een vast bedrag. Dat is handig, want zo weet je vooraf precies wat je kwijt bent aan de juridische bijstand. Het intakegesprek met de jurist is vaak gratis. Daarnaast hoef je niet op een wachtlijst te staan.
Goed om te weten: Je kunt geen rechtsbijstandverzekering afsluiten als je al in een juridisch conflict verwikkeld bent. Je bent namelijk alleen verzekerd voor onverwachte conflicten.
Heb je geen rechtsbijstandverzekering en liggen je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens? Dan kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand van Het Juridisch Loket. Bij deze instelling kun je je conflict voorleggen en een jurist om advies vragen. Als het nodig is verwijst de jurist je door naar een mediator of een advocaat.
Het contact met Het Juridisch Loket is gratis. Word je doorverwezen naar een andere partij, zoals een advocaat of mediator? Dan betaal je daar altijd een eigen bijdrage voor. De hoogte van deze bijdrage hangt af van je inkomen en vermogen.
Bevindt het conflict zich in een vroeg stadium? Dan kan een mediator bemiddelen tussen jou en de tegenpartij. Een mediator is onpartijdig en probeert samen met jou en de tegenpartij een goede oplossing te vinden. Vooral voor partijen die lang contact met elkaar zullen hebben is een mediator een goede keus. Denk aan: een familielid, werkgever, collega of je buren.
In tegenstelling tot een mediator is een advocaat partijdig: deze zal alleen voor jouw belangen opkomen. Heb je een langdurige band met de tegenpartij? Kies dan alleen voor een advocaat of jurist als je geen andere mogelijkheid ziet om het conflict op te lossen. Het inschakelen van een advocaat is vaak niet zo bevorderlijk voor de band met je werkgever, familielid of buren.
Goed om te weten: Om te worden doorverwezen naar een advocaat heb je een diagnosedocument nodig. Deze kun je opvragen bij Het Juridisch Loket. Met dit document krijg je zo’n vijftig euro korting op je eigen bijdrage.
Onderzoek vooraf of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Ofwel: een vergoeding van de kosten die je maakt tijdens de juridische procedure. Als dit het geval is, stelt je mediator of advocaat samen met jou een aanvraag voor rechtsbijstand op.