Portemonnee

Eerste huis gekocht? Vergeet deze dingen niet

23-04-2021 13:53

Hoera! Ondanks de krappe woningmarkt heb je tóch een nieuw stulpje op de kop getikt. Als starter komt er een hoop op je af. Om je alvast op weg te helpen zetten we vier woningzaken op een rij die je écht niet mag vergeten, waaronder het onderhoud van je cv-ketel.

1. Maak je woning inbraakproof

Het laatste wat je wil is dat inbrekers hun slag slaan in je nieuwe huis. Plaats daarom een intelligente alarminstallatie. Hiermee waakt er dag en nacht een virtuele alarmcentrale over je huis. Ook als je nog niet verhuisd bent. En dat scheelt een hoop zorgen en slapeloze nachten.

Goed om te weten…

Een slim alarm kan je niet alleen waarschuwen bij een poging tot inbraak, maar ook in het geval van brand.

2. Laat je cv-ketel checken

Heb je een bestaande woning gekocht? Dan is het belangrijk dat je de cv-ketel laat inspecteren en onderhouden door een cv-monteur of loodgieter. Deze checkt of je ketel goed geïnstalleerd is en nog naar behoren werkt.

Ook verricht de specialist metingen en controleert deze of er sprake is van (verborgen) lekkages, defecten of storingen. Periodiek cv-onderhoud is nodig omdat je hiermee waterschade, brand en koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.

Nieuwe cv-installatie?

Ook als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht of een nieuwe of moderne cv-ketel hebt is regulier cv-onderhoud essentieel. De meeste ketels moeten elke 1-3 jaar vakkundig onderhouden worden.

3. Regel een woonverzekering

Met een passende verzekering voor je inboedel en opstal zijn zowel je woning zelf als je bezittingen goed verzekerd. Een brand, storm, lekkage of inbraak kan immers heel wat schade aanrichten. Met een ruim dekkende woonverzekering hoef je de kosten in ieder geval niet uit eigen zak te betalen.

Als het extra kostbaar is

Als je veel waardevolle spullen in huis hebt, zoals sieraden en foto- en filmapparatuur, kun je ervoor kiezen om deze extra goed te laten verzekeren met een wereldwijde dekking. Zo’n kostbaarhedenverzekering is dan een aanvulling op je inboedelverzekering.

4. Wijzig je adres bij de gemeente

Vrienden, familie en je werk zijn vast al op de hoogte van je nieuwe adres. Vergeet je adres echter ook niet bij je gemeente te wijzigen. Je hoeft je nieuwe adres alleen door te geven bij de gemeente waar je gaat wonen of naartoe verhuist. Je kunt dit vanaf vier weken voor de dag van de sleuteloverdracht doen. Wil je het later doen? Wacht dan niet langer dan vijf dagen na je verhuizing. Een adreswijziging kun je schriftelijk of online doorgeven.