Politiek

JA21 wil nog wat weten over de banden van Sywert van Lienden met het CDA

20-05-2021 18:16

Sywert van Lienden bij OP1.

Deel van Nederland is sinds een publicatie van de Volkskrant afgelopen weekeinde in de greep van Sywert van Lienden en zijn mondkapjes. Dat is kersvers Kamerlid Nicki Pouw-Verweij van JA21 ook niet ontgaan. Ze vroeg deze week schriftelijk opheldering aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Ze vliegt deze aan op de suggestie van partijpolitieke banden.

Lees ook – Hugo de Jonge is 5,1 miljard euro kwijt

Pouw-Verweij wil van de CDA-minister weten of hij kan ingaan op ‘de uiteenzetting over hoe de inkooporganisatie Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) zich onder druk heeft laten zetten door een prominent lid van het CDA en campagnestrateeg Sywert van Lienden om met hem zaken te gaan doen? Waarom heeft het LCH de overeenkomsten over de orders voor 20 miljoen Chinese maskers voor 55,6 miljoen euro en 20 miljoen mondkapjes voor 45,2 miljoen euro niet afgesloten met Stichting Hulptroepen Alliantiezonder winstoogmerk, maar met het commerciĆ«le bedrijf Relief Goods Alliance van Sywert van Lienden?’

Nu ja, Van Lienden een ‘prominent lid van het CDA’ noemen gaat wellicht wat ver, wel schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma.

Pouw-Verweij beklaagt zich ondertussen bij De Jonge over de beeldvorming:

“Onderkent u hoe schadelijk het beeld is van de coronacrisis als lucratief verdienmodel waarin amateuristische overheidsorganisaties het afleggen tegen slimme ondernemers en politieke netwerken?”

En zo heeft Pouw-Verweij nog wel meer vragen, details hier.

Van Lienden c.s. op hun beurt kwamen afgelopen maandag met een eerste verklaring. En hij wil wel meer openbaar maken maar ziet zich (voorlopig) gebonden aan geheimhoudingsverklaringen. Zo meldde hij ook donderdag op zijn Twitteraccount:

Conscia mens recti, famae mendacia ridet” betekent overigens in goed Nederlands: “Wie zich van zijn eerlijkheid bewust is, lacht om de leugens van het gerucht.”

Dat betekent dat Van Lienden er geharnast inzit. Dit wordt dus vervolgd en de uitkomst kan spectaculair worden.