De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben op 5 mei in Londen in een gezamenlijke verklaring steun uitgesproken voor deelname van Taiwan in de wereldgezondheidsorganisatie WHO en de jaarvergadering (WHA) die op 24 mei opent in Genève. Ook de World Medical Association (WMA) is daar voorstander van en stemde in april voor deelname van Taiwan in de WHO. Toch heeft Taiwan geen uitnodiging ontvangen van de WHO voor deelname aan de WHA, terwijl Taiwan bereid is om kennis en ervaring met de bestrijding van het coronavirus te delen met andere landen.
Het coronavirus dook voor het eerst eind 2019 op in Wuhan, China, en heeft inmiddels wereldwijd gezorgd voor 126 miljoen besmettingen en 2,7 miljoen doden. Door de nabije ligging van China werd gevreesd dat Taiwan één van de door de epidemie zwaarst getroffen landen zou worden. Maar dankzij de opgedane ervaring bij de bestrijding van de SARS-uitbraak in 2003, gingen in Taiwan na samenvoeging van de evaluatiegegevens van officiële en niet-officiële bronnen meteen de alarmbellen af. De evaluatie leverde het beeld op van een opkomende ziekte die in ernst en omvang erger bleek dan wereldwijd werd verondersteld. Op grond van deze informatie begon Taiwan op 31 december 2019 met het monitoren en werden er vanaf de ontdekking van de eerste coronabesmetting op 21 januari 2020, maatregelen van kracht ter bescherming van de volksgezondheid.
Na de SARS-uitbraak in 2003, werd een landelijk netwerk voor gezondheidszorg voor infectieziekten opgezet onder leiding van medische specialisten. Het netwerk telt meer dan 100 ziekenhuizen en bezit de wettelijke bevoegdheid om patiënten met ernstige besmettelijke ziekten over te dragen naar andere daarvoor aangewezen instellingen. Dit netwerk en de wettelijke bevoegdheid hebben een belangrijke rol gespeeld om overbelasting van gezondheidszorg en gezondheidswerkers te voorkomen. Hierdoor konden tijdens de pandemie, de meeste niet-COVID-19 gerelateerde gezondheidsdiensten door blijven functioneren en zijn tot heden maar twee ziekenhuisgerelateerde uitbraken van COVID-19 in Taiwan vastgesteld. Van de landelijk in totaal 12 overledenen aan COVID-19, zijn er nul sterfgevallen onder medische professionals.
Door het vroegtijdig en effectief treffen van maatregelen, heeft Taiwan ook de economische impact van COVID-19 kunnen beperken. Om essentiële internationale, sociale, economische en handelsactiviteiten door te laten gaan, werden voor de scheep- en luchtvaart flexibele en aangepaste quarantainemaatregelen ingesteld zodat de visserij, offshore windmolenparken en luchttransportbedrijven hun activiteiten konden voortzetten. In schril contrast met de wereldwijde economische krimp, groeide het Taiwanese bbp in 2020 met 3,11 procent. Daarnaast vormden het vertrouwen en de medewerking van het publiek bij de aanpak van de regering, de sleutel tot het met succes onder controle houden van COVID-19.
Bij het maken van regels voor de coronabestrijding, zijn door de overheid de principes van redelijkheid, minimale impact en geleidelijke acceptatie in acht genomen. Er is hard gewerkt om de balans te bewaren tussen het recht op informatie en het recht op privacy en vrijheid van het individu. Tijdens de pandemie legde Taiwan weliswaar de nadruk op het recht op gezondheid en bescherming, maar ook op het voorkomen dat daarbij mensenrechten in het gedrang zouden komen. En inderdaad is in Taiwan in geen enkel opzicht het recht op vrije meningsuiting, vergadering of deelname aan het openbare leven beperkt.
Dankzij een solide gezondheidsstelsel, rigoureuze teststrategieën, informatietransparantie en het aangaan van publiek-private partnerschappen, vormt de Taiwanese aanpak van COVID-19 een mogelijk succesvol model voor andere landen. Het toont opnieuw aan dat Taiwan niet uitgesloten kan blijven van het mondiale gezondheidsnetwerk. De pandemie heeft ook duidelijk Taiwan’s capaciteiten getoond om therapieën en bijbehorende middelen snel te onderzoeken, te ontwikkelen, te produceren en te leveren (waaronder twee COVID-19-vaccins die momenteel in testfase 2 verkeren). Taiwan zou kunnen samenwerken met andere landen door deel te nemen en bij te dragen aan de internationale COVID-19 toeleveringsketen alsmede in platformen voor diagnostiek, ontwikkeling van vaccins en behandelingen.
Daarnaast heeft COVID-19 wereldwijd een enorme medische, economische en sociale impact en vormt het een ernstige bedreiging voor de inspanning in de wereld om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te kunnen realiseren.
“Niemand mag achterblijven” zegt de VN en in het statuut van de WHO wordt gezondheid een fundamenteel mensenrecht genoemd. Taiwan doet daarom een oproep aan de WHO om de jarenlange bijdrage van Taiwan aan de internationale gemeenschap op het gebied van de volksgezondheid en ziektepreventie te erkennen en Taiwan bij bijeenkomsten, mechanismen en activiteiten van de WHO te betrekken. Taiwan wil samenwerken met andere landen en zich inzetten voor het recht op gezondheid als fundamenteel mensenrecht, zoals vastgelegd in het statuut van de WHO.
Lees ook – ‘Betrek Taiwan bij de WHO’