Portemonnee

Energie besparen met de warmtepomp

04-06-2021 10:26

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren gecreëerd en ontwikkeld om energie te besparen. Dit doen we natuurlijk met name met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals de wind en de zon, waarvoor windturbines en zonnepanelen nodig zijn. Daarnaast zou dit ook mogelijk zijn met een warmtepomp, wat eigenlijk de vervanger van je cv ketel is. Zo’n pomp kan namelijk je huis verwarmen en warm water leveren. Dit doet het wel op een duurzamere manier dan de ketel, je CO2 uitstoot voor verwarming daalt namelijk met 30 tot 45 procent. In dit artikel kun je een aantal praktische dingen over de warmtepomp lezen.

Controle 

Het is onder meer slim om regelmatig even te controleren hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt. Dit moet namelijk overeenkomen met de inschatting, anders zou het maar zo kunnen dat de pomp meer energie verbruikt dan verwacht waardoor de energiebesparing dus ook lager wordt. Energie vergelijken is dan nog een optie, zo kun je immers nog meer geld besparen op je energierekening. Het in de gaten houden van hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt kun je doen met een eenvoudige meetstekker, wat je plaatst tussen de pomp en het stopcontact. Ook een energieverbruiksmanager met een tussenstekker kan hiervoor gebruikt worden.

Nacht

Alhoewel het verwarmen van je huis met een lagere watertemperatuur comfortabel is, werkt het wel trager dan normale verwarming. Met andere woorden, het duurt langer voordat je huis opgewarmd is. Het valt daarom aan te raden om de thermostaat ’s nachts niet lager te zetten, terwijl dit bij een cv ketel juist wel aangeraden wordt. Ook als je weg bent kun je de thermostaat beter op de huidige stand laten staan. Alsnog zal dit niet echt veel energie kosten, wat vooral het geval is als je woning goed geïsoleerd is. Hierdoor zal je huis de warmte goed vasthouden.

Gemeente

In ons land liggen er steeds meer plannen op tafel om hele woonwijken af te koppelen van het aardgas. Of ze daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden is nog maar de vraag, maar het is wel slim om even aan te kloppen bij je gemeente. Het zou immers zonde zijn dat jij nu een forse investering doet om een warmtepomp te kopen waardoor je geen aardgas meer hoeft te gebruiken, terwijl je gemeente laten van plan is om hier ook voor te zorgen. Liggen er nog geen plannen op tafel in je woonwijk? Ja, dan kan het wel een goed idee zijn om zelf een warmtepomp te kopen.

Koelkast

Een warmtepomp is ongeveer net zo groot als een hoge koelkast, al hangt dit wel van het model af natuurlijk. Dit heeft met name te maken met het grote voorraadvat wat vol zit met water. Er zijn overigens ook pompen die je buiten neer kunt zetten tegen de muur van je huis. Alhoewel dit handig is aangezien je in je woning geen ruimte verliest, zul je hierdoor wel wat meer warmte verliezen. Hierdoor moet je dus meer geld betalen aan je energieleverancier. Een goedkopere energieleverancier kiezen via Easyswitch is dan een goed idee, zo kun je immers alsnog geld besparen.