Politiek

Peilingwatch – CDA op historisch dieptepunt: 9 zetels

29-06-2021 13:35

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra.

Zwaar weer voor het CDA. De christen-democraten verliezen deze maand 4 zetels in De Peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. De partij staat nu op 9 zetels, het laagste aantal ooit in de zetelpeiling. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 3 maanden geleden behaalde het CDA nog 15 zetels. Na het opstappen van Pieter Omtzigt en de daaraan voorafgaande memo, is daar nog minder dan twee derde van over. Eerder deze maand bleek al dat het vertrouwen in partijleider Wopke Hoekstra was gekelderd.

Vooral de VVD en de BoerBurgerBeweging (BBB) profiteren van het verlies van het CDA. De partij van Mark Rutte wint 3 zetels en staat nu op 39, 5 meer dan de partij bij de verkiezingen haalde. De partij is daarmee nog altijd met afstand de grootste, ondanks de kritiek die Mark Rutte kreeg over zijn rol in de affaire rondom Pieter Omtzigt.

Ook BBB trekt kiezers die op het CDA hebben gestemd. De nieuwkomer die op dit moment met alleen Caroline van der Plas vertegenwoordigd is in het parlement, staat in de peiling op 4 zetels.

Geert Dales – De vuile CDA-was hangt waar die hoort: buiten

Video – Verkiezingscampagnelied voor Wopke Hoekstra (Door CDA-lid Harry Wesselink)