Politiek

Kabinet opgeschud: Stientje van Veldhoven weg, Sigrid Kaag stopt met Ontwikkelingssamenwerking en meer vacatures

09-07-2021 15:00

Stientje van Veldhoven

Een radical shake-up in het kabinet op de vrijdagmiddag. Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) vertrekt per 1 september. Ze wordt vice-president/directeur Europa voor het World Resources Institute. Partijgenoot Sigrid Kaag stopt als demissionair minister van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zal zich louter richten op haar taak als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De overspannen demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ‘t Wout (VVD) liet een gat achter toen hij vertrok als demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken omdat hij  toen de opgestapte Eric Wiebes (ook VVD) ging vervangen (taak nu waargenomen door Stef Blok, eveneens VVD) en Sociale Zaken zoekt nu dus ook een nieuwe staatssecretaris. Dat zijn dus drie vacatures voor het demissionaire kabinet.

Komt er eigenlijk nog een nieuw kabinet? De luiken zijn dicht, Mark Rutte en Sigrid Kaag werken aan een proeve van een mogelijk regeerakkoord en het paleis deelt vrijdagmiddag mede:

“Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag, 9 juli 2021, telefonisch contact gehad met informateur drs. M.I. Hamer. Zij heeft de Koning geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de kabinetsinformatie.”

Wat betekent dat de moedige vorst op dit moment de best geïnformeerde Nederlander is terwijl hij in principe geen invloed meer heeft op de formatie.

Lees ook – Israëlisch leger sluit door Sigrid Kaag (D66) gesubsidieerde NGO UAWC