In Nederland mag je je kleden zoals je zelf wilt, wat anderen daar ook van vinden. In bepaalde situaties mogen er wel regels opgelegd worden of mogen bepaalde kledingstukken niet, of juist wel, gedragen worden. Hoe het precies zit met die regelgeving en waarom dat zo gaat legt RechtNet Advocaten je hieronder uit.
De meest bekende beperking van vrije kledingkeuze is natuurlijk het boerkaverbod. Dit verbod betekent niet dat men helemaal geen boerka’s meer mag dragen in Nederland, maar op een aantal plekken mag dit niet. Zo mogen mensen in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding dragen, zoals dus een boerka.
In principe mag je dus alles dragen wat je wilt, maar hier zijn wel een paar regels voor. Het boerkaverbod is daar één van. Verder mag je je bijvoorbeeld ook niet kleden op een manier waardoor je verschijning als aanstootgevend wordt ervaren. Je kunt hierin redelijk ver gaan, maar als je naakt over straat loopt, word je zeker opgepakt.
Verder mogen ook werkgevers, scholen en andere instellingen eisen stellen aan de kleding die gedragen wordt. Zo kunnen scholen hun leerlingen bijvoorbeeld verbieden merkkleding te dragen en mogen werkgevers hun werknemers verplichten altijd in pak naar kantoor te komen. Dit moet dan wel altijd duidelijk in de reglementen staan, een enkel verbale verplichting of afspraak is dan niet voldoende.
Een werkgever mag ook een hoofddoek op de werkvloer verbieden. Dit is toegestaan, mits dit goed en duidelijk in de reglementen van het bedrijf heeft omschreven. Is dit niet het geval? Dan kan er vanuit de werkgever niets aan gedaan worden. Wanneer je dus een hoofddoek draagt naar je werk en daarvoor wordt ontslagen, terwijl hier niets over in de reglementen staat, kun je een rechtszaak aanspannen.
Het kan natuurlijk ook andersom. Misschien ben je in een dronken bui naakt of bijna naakt over straat gegaan en ben je daarvoor opgepakt. Er volgt dan een aanklacht en een rechtszaak waarbij de rechter voornamelijk de heersende norm van ‘fatsoenlijk’ en ‘niet-bedreigend’ volgt. Je straf hangt dan af van hoe heftig je overtreding was. Om dit aan te vechten of om jezelf te verdedigen kun je een advocaat uit Bergen op Zoom inschakelen. Zo sta je er in ieder geval niet alleen voor.