Als je ontslagen wordt, komt er veel op je af. In deze blog leg ik daarom uit wat je rechten zijn bij ontslag door de werkgever. De werkgever mag je namelijk niet zomaar ontslaan. Als er twijfels bestaan over de rechtsgeldigheid, kun je het ontslag aanvechten. Als je dat niet wilt, kun je een vaststellingsovereenkomst sluiten met de werkgever en gebruik maken van de onderhandelingsruimte die daarbij bestaat.
Ontslag op staande voet
De werkgever kan je op staande voet ontslaan. Dat mag alleen als sprake is van een dringende reden. Een geldige dringende reden is bijvoorbeeld diefstal, fraude of het gebruik van geweld.
Een andere voorwaarde voor ontslag op staande voet is dat het ontslag onverwijld gegeven moet zijn. Dat betekent dat de werkgever de werknemer moet ontslaan direct nadat hij bekend is geraakt met de dringende reden. Omdat de werkgever ook moet kunnen bewijzen dat sprake is van een dringende reden, vindt er vaak eerst een onderzoek plaats. De werknemer wordt dan geschorst gedurende de periode van het onderzoek.
Het kan zo zijn dat het ontslag op staande voet onterecht gegeven is. Bijvoorbeeld als er geen geldige dringende reden is of als de dringende reden niet bewezen kan worden. Een onterecht gegeven ontslag op staande voet betreft ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De werknemer heeft dan recht op een billijke vergoeding. De hoogte daarvan is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals de lengte van het dienstverband, het inkomen van de werknemer, de manier waarop de werknemer zich heeft gedragen en hoe lang de werknemer naar verwachting niet aan het werk zal kunnen na het ontslag.
Lees verder op LSHLegal.nl.