Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Vera Bergkamp

10-09-2021 09:31

Mevrouw Bergkamp,

Wat een gênante vertoning, gisteren in de Tweede Kamer.

Allemaal vrouwen (en SP-Kamerlid Peter Kwint) acteerden dat ze helemaal kippenvel kregen omdat Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie de behandeling van ongevaccineerden vergeleek met die van Joden in de (aanloop naar de) Tweede Wereldoorlog.

Een vergelijking die uiteraard nergens op slaat.

Nou ja, als een tang op een varken.

Of als kut op Dirk.

Tenzij je (sinds het politieke proces tegen Geert Wilders kun je niks meer uitsluiten) ‘ongevaccineerden’ net als Joden beschouwt als een ras.

Maar dan nog: de Joden hadden destijds gewild dat ze met een wattenstaafjestest onder de gruwelijkheden waren uitgekomen die hen door de Moffen en de Nederlandse collaborateurs, kopgeldjagers en wegkijkers zijn aangedaan.

Waar het eigenlijk om ging bij dat debat: woorden kunnen aanzetten tot geweld (tegen journalisten).

En het belangrijkste voorbeeld dat die stelling moet bewijzen is, corrigeer me als ik het verkeerd begrepen heb, telkens weer dat een of andere grappenmaker een ‘NOS = fakenews’-sticker op het jasje van een NOS-verslaggever plakte en de NOS vervolgens alle stickers van het wagenpark “moest” verwijderen.

“Want als we de onafhankelijke journalistiek in een kwaad daglicht zetten, ondermijnen we de rechtsstaat”.

Of zoiets.

Lazer op.

GezondheidGezondheid

In haar Nieuwjaarstoespraak zei Shula Rijxman, de hoogste baas van de NPO en aanhangster van uw partij, over de missie van de publieke omroep dat deze “mensen verbindt en bij elkaar houdt. Nu noodzakelijker dan ooit”.

Dat heeft weinig te maken met het brengen van onafhankelijk nieuws en het controleren van de macht.

En waar ik ‘weinig’ zei, bedoel ik: ‘niets’.

Een kleine 900 miljoen euro belastinggeld stopt de politiek in al die publieke omroepen om mensen ‘te verbinden en bij elkaar te houden’.

Onvermijdelijk leidt dat tot fake-nieuws.

Want de waarheid is, helaas, totaal niet verbindend.

Integendeel.

Zelfs zonder die missie: wie betaalt, bepaalt. Zeker in organisaties waar politieke benoemingen van de topfunctionarissen de regel zijn, zoals bij de NPO.

Wie geen duizend betere voorbeelden heeft dan zo’n ‘NOS = fake news’-sticker, stelt zich wat mij betreft vooral aan.

En laat ik als oud-journalist duidelijk zijn: geweld tegen iedereen, dus ook tegen journalisten, moet keihard worden aangepakt.

Niet door goedkoop sentiment van Tweede Kamerleden die al jaren wegkijken als die ‘onafhankelijke journalisten’ FvD’ers en PVV’ers wegzetten als fascisten en nazi’s, maar door politie en justitie.

Pak het tuig maar aan.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De kneus uit Lunteren die met een shovel een persfotograaf de sloot in ramde, de kerkganger op Urk die op een Powned-verslaggever inreed en de Groningse wappies die een molotovcocktail naar binnen gooiden bij Willem Groeneveld.

Maar laten we niet doen alsof journalist in Nederland in het algemeen een gevaarlijk beroep is.

Het heel kleine percentage journalisten dat de computer nog verlaat om op straat verslag te doen, loopt enig risico om face to face uitgescholden te worden door wat mentaal uitgedaagden. Of een duwtje tegen hun plofkap te krijgen.

En daarnaast gaat het heel soms echt fout.

Maar dat gebeurt dan in El Salvador.

Of bij een later tot de webjournalistiek bekeerde ex-crimineel.

Of bij een oud-journalist die vertrouwenspersoon wordt van een kroongetuige.

Net als met die ene politicus, die door ‘onafhankelijke journalisten’ van onder meer NRC Handelsblad en Trouw dermate werd gedemoniseerd dat een linkse activist voldoende getriggerd werd om een kogel door zijn kop te jagen.

En (zodra hij geen 24/7 bewaking meer zou hebben) zal gebeuren met die andere politicus, die door ‘onafhankelijke journalisten’ al zeventien jaar wordt weggezet als een fascist en racist en over wie de voormalige verzetskrant Het Parool twee dagen geleden nog schreef dat zijn partij zou moeten worden verboden.

Gisteren scoorde u lekker deugpunten bij Kwint en de Kippenvelmeisjes door FvD’er Van Meijeren tot twee keer toe ‘tot de orde te roepen’.

Maar hebben we u over het door bloeddorstige moslims verwoeste leven van uw collega-Kamerlid Wilders al eens gehoord?

Denk daar maar eens over na.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Vooral uitgezocht wegens de toepasselijke naam.