Richard de Mos – Ik ga knokken voor mijn club; ADO Den Haag

23-09-2021 21:23

Voetbal (Pixabay)

“Drie maanden geleden zei ik: het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer. Ik geef de club nog twintig procent kans om dit te overleven”, dat waren de woorden van een medewerker van ADO tegenover Voetbal International.

Er wachten 150 schuldeisers, er is een huurachterstand van het stadion van zo’n anderhalf miljoen euro én er moet een garantiestelling komen van vijf miljoen euro. Gaat het over een kleine 6 weken zo zijn dat de derde stad van Nederland niet meer over een betaald voetbal organisatie beschikt? Niet als het aan mij ligt, donderdagavond ga ik in een door Hart voor Den Haag aangevraagd spoeddebat knokken voor mijn club.

De gemeente Den Haag bleek de afgelopen maanden – als eigenaar van het stadion – niet bereid om in samenwerking met de club een structurele oplossing voor de huisvestingsproblematiek tot stand te brengen.

De door de rechtbank aangestelde herstructureringsdeskundige is in zijn toelichting op de situatie bij ADO Den Haag keihard over de rol van de gemeente, ik citeer:

“Bij alle serieuze overnamekandidaten vanaf het begin van dit jaar was het stadion een struikelblok. Hetzij omdat partijen het stadion willen kopen, hetzij omdat partijen marktconforme huur voor de Keuken Kampioen Divisie wensten.”

De reactie van de gemeente Den Haag is keer op keer geweest dat pas wordt gesproken na ondertekening van een onomkeerbare overeenkomst door een nieuwe aandeelhouder, Met andere woorden van marktpartijen wordt verwacht miljoenen in ADO te storten, zonder enig zicht op een duurzaam businessmodel. Een mijns inziens onredelijke eis, die ertoe heeft geleid dat ADO Den Haag nog steeds niet is verkocht.

De vraag ligt nu al maanden op tafel, de gemeente Den Haag heeft alle tijd gehad om zich voor te bereiden en met een snelle reactie op het huidige voorstel van ADO tot koop van het het stadion te komen. (Respectievelijk een bod van 10 miljoen euro door de groep Lentze / Jol) Men heeft kostbare tijd verspeeld en zich niet ingeleefd in de positie van ondernemers. De gemeente Den Haag heeft heel wat uit te leggen aan de Haagse samenleving, werknemers en crediteuren van ADO als niet snel wordt geacteerd. Het dure stadion komt dan leeg te staan.

Einde citaat.

Terwijl diverse overnamepartijen maanden geleden al hebben aangegeven het stadion te willen kopen, heeft het stadsbestuur geweigerd de waarde van het stadion te taxeren. Onbegrijpelijk. Zeker ook omdat het stadsbestuur vooralsnog geweigerd heeft om tot een marktconforme huur van het stadion te komen.

De kernvraag vandaag is of het stadsbestuur bereid is om – binnen de grenzen van het wettelijk toegestane – met de club en overnamekandidaten mee te denken en, daaruit voortvloeiend, voorwaarden te creëren waarmee het voortbestaan van ADO Den Haag kan worden bewerkstelligd

Kijk daarbij naar de economische- en juridische rechtvaardiging van een huurverlaging. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat de gemiddelde vaste accommodatielasten van de bespelers van de Keuken Kampioen Divisie in seizoen 20/21 309 euro duizend per jaar bedroegen. De door de gemeente Den Haag bij ADO Den Haag in rekening gebrachte huursom bedraagt 1,2 miljoen per jaar.

Als we kijken naar het particuliere marktprincipe en daarmee naar mogelijke alternatieve huurders, kunnen we vaststellen dat deze er niet zijn en dus is het alternatief van huur – of verkoop – leegstand of sloop.

ADO Den Haag is een traditierijke volksclub die al ruim 115 jaar midden in de Haagse samenleving staat.

Een supporter appte mij vandaag en ik citeer:

“Wijs alle partijen op hun achterban, daar zitten ook supporters tussen. Onze club is een verbindende factor tussen arm en rijk, veen en zand, autochtonen en allochtonen, dat zie je nergens in de stad. Onze club is meer dan 2 wekelijks voetballen in het stadion. Er wordt lief en leed gedeeld.”

Einde citaat.

ADO is het waard om voor te vechten en das precies wat ik ga doen!