De landbouwplannen in de Green Deal, waar PvdA EU-commissaris Frans Timmermans verantwoordelijk voor is, zullen volgens onderzoekers leiden tot een fors lagere voedselproductie in Europa, minder inkomsten voor boeren en hogere prijzen voor bepaalde producten, zoals wijn. Daarnaast moeten landen in de Europese Unie meer gewassen importeren van buiten de EU.Dat blijkt uit een doorrekening van de Europese plannen door onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) in opdracht van internationale landbouworganisaties CropLife Europe en CropLife International.
Waar boeren nationaal worden bedreigd met plannen om de veestapel te halveren en land te onteigenen, heeft de neo-Marxistische klimaatpaus Timmermans voor zijn klimaatreligie in Europees verband een nietsontziende aanval geopend op de landbouwsector. De Opperste Sovjet dicteert vanuit Brussel dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor 2030 gehalveerd moet zijn. Daarnaast moet het gebruik van kunstmest fors beperkt worden.
Dat klinkt voor sommigen wellicht prachtig, maar volgens de onderzoekers zal in het meest waarschijnlijke scenario de landbouwproductie tussen de 10 en 20 procent dalen. Bij appels kan dat zelfs wel 30 procent zijn.
Bovendien leidt beperking van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot kwaliteitsproblemen. Zo kan graan vatbaar worden voor schimmels en naast een lagere hectare-opbrengst zullen appels kleiner worden en de schillen aangetast zijn. De consument is niet bereid om evenveel te betalen voor fruit van mindere kwaliteit stellen de onderzoekers. Als er geen verandering komt aan de vraagzijde, betekent dit dus dat we meer schaarste en dus prijsstijgingen kunnen verwachten.En denk maar niet dat Zoete Lieve Gerritje de stijgende prijzen van ondermeer groenten en fruit zal betalen. Die rekening komt bij de burger te liggen. Een burger die al gepakt wordt met een fors stijgende energierekening, hogere huur en meer zorgkosten. Margaret Thatcher zei het enkele decennia geleden al treffend: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”.
Het beleid van Timmermans wordt niet alleen fel bekritiseerd door de onderzoekers van de universiteit van Wageningen. Nog geen week geleden constateerde Consumentenwaakhond Autoriteit Consument & Markt constateerde ook al dat de consument niet bereid is extra te betalen voor het duurzame eten dat malle Frans ons wil serveren. Eten dat financieel gestimuleerd moet worden, wil Brussel de consument over de streep trekken en de boeren een normaal inkomen garanderen. Het moge duidelijk zijn, als we het beleid van Frans Timmermans niet stoppen, lopen we straks aan tegen voedseltekorten in Europa.