Nieuws

Kinderrechtenexperts: kinderen vaccineren is in strijd met Kinderrechtenverdrag

21-10-2021 20:30

© pixabay

“Het vaccineren van kinderen in de basisschoolleeftijd, alleen om kwetsbare groepen te beschermen, is strijdig met het Kinderrechtenverdrag. Dat zeggen hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen en Marc Dullaert van KidsRights.

Als kinderen meer profijt dan last hebben van een inenting, mag de overheid vaccinatie opdragen, zegt filosoof en jurist Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

En dus, zegt Buijsen stellig, “mág inenten niet, want de meeste kinderen hebben er zelf niets aan.”

Marc Dullaert [oud Kinderombudsman] verwijst net als Buijsen naar het VN-Kinderrechtenverdrag uit 1989, vooral naar artikel 3, over ‘the best interest of the child’. “Als we niet weten wat de langetermijneffecten zijn voor jonge kinderen, dan moet je al zeggen: dat is niet in het belang van het kind. Verder kun je niet zeggen dat je het kind beschermt, want dat wordt zelf niet ziek. Als je kiest voor vaccinatie om opa en oma te beschermen, dan zet je kinderen in als middel.”

Ook kinderrechtenspecialist Esther Polhuijs van Unicef vindt ‘op basis van wat we nu weten, vaccinatie vanaf 5 jaar geen logische keuze’.

Buijsen: “Ouders of voogden mogen voor 5 tot 11-jarigen niet besluiten tot vaccinatie, want het dient bij hen geen geneeskundig doel. Inspuiten alleen om de kans van transmissie van het virus te verkleinen, is niet in het belang van het kind.”

De kans dat Nederland vaccinaties voor de allerjongsten zou goedkeuren was al klein maar na deze heldere kritiek van een flink rijtje experts in Trouw verdwijnt voor Pfizer & co. de hoop om ook aan Nederlandse kinders nog wat winstgevende waren te kunnen slijten als sneeuw voor de zon. Nouja, ze hebben altijd die derde prik nog.