Nieuws

Pfizer: derde dosis Pfizer-vaccin supersuccesvol, 95,6% bescherming

21-10-2021 16:49

Een coronavaccin (Pixabay).

Een (derde) (booster)shot van het veilige en tot nu toe uiterst goed werkende Pfizer mRNA-vaccin tegen Covid19 biedt voor 95,6% bescherming tegen ernstige symptomen van Covid19. Dat meldt Pfizer na een uitgebreide studie. Volgens Pfizer is het een goed idee om naast de twee reeds bestaande Pfizer-vaccindoses ook een derde Pfizer-vaccindosis te nemen. Zoals het volgens WC Eend ook een goed idee is je WC met WC Eend te reinigen omdat WC Eend als enige écht goed onder de rand komt.

Het Pfizer-boostershot is getest op een groep van tenminste 10.000 proefpersonen in de V.S., Brazilië en Zuid-Afrika van 16 jaar en ouder. een kwart van de groep was ouder dan 65 jaar. Allen hadden reeds twee doses van het Pfizer vaccin gehad, gemiddeld 11 maanden geleden. De helft van de testpersonen kreeg het vaccin, de andere helft een placebo. In de placebogroep ontwikkelden 109 personen ziektesymptomen, in de gevaccineerde groep waren dat slechts vijf personen.

Het onderzoek werd uitgevoerd terwijl de gevreesde Covid19-deltavariant in de meeste landen dominant aanwezig was waardoor men er vanuit gaat dat de booster goed beschermt tegen deze variant.

De testresultaten zijn vooralsnog alleen door Pfizer gepubliceerd in een door Pfizer geschreven Pfizer-persbericht waarin nadere (wetenschappelijke) onderzoeksdetails ontbreken. De testresultaten zijn niet peer reviewed en ook niet gepubliceerd in een relevant wetenschappelijk tijdschrift.

Pfizer zal de onderzoeksresultaten aanbieden aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Deze zal de resultaten laten meewegen in een eventuele beslissing een derde (booster)shot beschikbaar te stellen. Momenteel is een derde (booster)shot alleen goedgekeurd voor mensen boven de 65 jaar oud en mensen die een hoog risico op ziekte lopen.

Lees ook: CDC: meer dan 99% in ziekenhuis opgenomen covidpatiënten en coviddoden USA is ongevaccineerd

Lees ook: Pfizer wil in Europa kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen vaccineren

Lees ook: RIVM hoopt dat ‘indrukwekkende cijfers’ ongevaccineerden overhaalt tot vaccinatie