Media

WSJ: veel intern debat bij Facebook over beperken rechtse nieuwsbronnen in newsfeed

24-10-2021 21:52

In juni 2020, toen Amerika werd opgeschrikt door protesten over de dood van George Floyd door toedoen van een politieagent uit Minneapolis, plaatste een Facebook-medewerker een bericht op het raciale-justitie-chatbord van het bedrijf: “Haal Breitbart uit Facebook News!”

Facebook News is een functie die artikelen van verschillende uitgevers, gekozen door Facebook, verzamelt en promoot. Het bericht van de medewerker bevatte screenshots van koppen op de website van Breitbart, zoals Minneapolis Mayhem: Riots in Masks, Massive Looting, Buildings in Flames, Bonfires! en BLM Protesters Pummel Police Cars on 101.”

De werknemer zei dat ze “het symbool waren van een gezamenlijke inspanning van Breitbart en hyperpartijdige bronnen (die geen van allen in het Facebook News thuishoren) om zwarte Amerikanen en zwarte bewegingen op een zeer negatieve manier af te schilderen”, volgens online gesprekken op Facebook’s kantoorcommunicatiesysteem die zijn ingezien door The Wall Street Journal (WSJ). Veel andere medewerkers waren het daarmee eens.

Veel Republikeinen zeggen dat Facebook conservatieven discrimineert. De documenten die door WSJ zijn ingezien doen geen uitspraak over de vraag of vooringenomenheid Facebook-beslissingen in het algemeen beïnvloedt. Ze laten wel zien dat werknemers en hun bazen fel hebben gedebatteerd over de vraag of en hoe rechtse uitgevers in bedwang kunnen worden gehouden. De documenten die door WSJ werden bekeken (en die niet alle berichten van werknemers bevatten) vermeldden geen gelijkwaardige debatten over linkse publicaties.

Andere documenten laten ook zien dat het managementteam van Facebook zich zo sterk heeft gericht op het vermijden van beschuldigingen van vooringenomenheid dat het regelmatig politieke overwegingen centraal stelt in zijn besluitvorming.

Als reactie hierop zegt Facebook dat het zijn regels gelijkelijk handhaaft en geen rekening houdt met politiek in zijn beslissingen.

Lees het hele dossier The Facebook Files van The Wall Street Journal.

Lees ook: Europarlementariërs roepen grote bedrijven op niet te adverteren bij Facebook en Google

Lees ook: Donald Trump poogt Twitter & Facebook te vermorzelen met TRUTH Social

Lees ook: Sigrid Kaag tijdens rechtszaak tegen Facebook-bedreiger: ‘Woorden kunnen verwonden’