Opinie

Op terroristenafdeling Vught lezen ze ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman

27-10-2021 17:30

“Op de terrorismeafdeling is iedereen elkaars broeder. Als er één boos wordt, loop je het risico dat iederéén boos wordt. Dan zegt iemand: we gaan vandaag in honger- en dorststaking – en vervolgens eet er niemand meer. Of ze besluiten collectief niet meer te praten met het personeel. De onderlinge druk en beïnvloeding is groot. Als er een strijdlied wordt ingezet, zie dan maar eens níét mee te zingen.”

Binnen elke gevangenis is een ‘aandachtsfunctionaris radicalisering’, daar kunnen ze ook in de gaten worden gehouden. Het voordeel is dat zij daar andere contacten opdoen, waarmee ze het kunnen hebben over auto’s, vrouwen, voetbal. Dat is weer andere gespreksstof dan de islam en onrecht.

Ik ken weinig geslaagde voorbeelden van de-radicalisering. Bij de-radicaliseren zou je iemands ideologie veranderen. Wij zijn al blij als we iemands gedrág veranderen: dat je geen geweld meer pleegt, ook al vind je het legitiem. Daar is niet altijd een ingewikkeld programma voor nodig. Het gaat erom dat je mensen aan het denken zet. Zo hebben we een aantal gedetineerden het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman gegeven. Maak eens een samenvatting, wat is de rode draad? Dat verwijdering leidt tot vijandschap, zei een gedetineerde. Dat is zo mooi, dat gedetineerden zelf inzien waarom het niet goed is om je te verwijderen van de samenleving.”

 

Omdat NRC had ontdekt dat een kwart van de terroristen recidiveert interviewde NRC gelijk maar Yola Wanders, de Oud-directeur terroristenafdeling in Vught. En wat blijkt: de-radicalisering bestaat sowieso niet echt. Maar de terroristen krijgen wel allemaal De meeste mensen deugen van dominee Bregman te lezen. Wat op zich ook alweer terreur is , iemand dwingen Rutger Bregman te lezen. Maargoed, daarna gaan ze allemaal wel lekker gezellig met elkaar grouphuggen en zien ze ineens in dat De Correspondent er ook voor hun is, ofzoiets. Misschien worden ze wel spontaan D66-lid die jihadisten! En trans(homo)seksueel! De meeste jihadisten deugen!

 

Lees ook: Jihadisten krijgen tot 17 jaar cel wegens beramen van bloedige aanslag

Lees ook: Herman Brusselmans – Mensen zoals die kalende, slissende, arrogante oelewapper Rutger Bregman

Lees ook: Ans Boersma schuldig aan indienen valse visumaanvraag voor terreurverdachte Aziz A.

 

Gebruikte bronnen:

NRC (nieuws).

NRC (opinie).