Nieuws

Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19

28-10-2021 15:58

Het veelgebruikte antidepressivum fluvoxamine (een SSRI die vaak onder de merknaam Fevarin wordt voorgeschreven) lijkt goed te werken als anti-Covid-19-medicijn. Uit een groot klinisch onderzoek blijkt dat Covid-19-patiënten die fluvoxamine kregen voorgeschreven veel minder vaak in het ziekenhuis moesten worden opgenomen dan Covid-19-patiënten die het middel niet gebruikten. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, waarover de Wall Street Journal bericht.

Aan het onderzoek deden 1797 Covid-19-patiënten in Brazilië mee. Alle patiënten in het onderzoek hadden tenminste één risicofactor zoals suikerziekte of een chronische ziekte of waren tenminste 50 jaar oud. De helft van de patiënten kreeg gedurende 10 dagen een fluvoxamine-kuur voorgeschreven, de andere helft een placebo. Geen van de patiënten was gevaccineerd.

Van de groep die fluvoxamine kreeg voorgeschreven kwamen 66% minder patiënten in het ziekenhuis terecht dan in de placebogroep, mits men zich ook zorgvuldig aan de voorgeschreven kuur hield. In de patiëntengroep waar de kuur werd voorgeschreven vielen maarliefst 91% minder doden dan in de placebogroep.

Fluvoxamine werkt goed tegen depressies en obssesieve compulsieve stoornissen en wordt al tientallen jaren voorgeschreven. Het middel kent relatief weinig bijwerkingen en staat algemeen bekend als een veilig middel. Een 10-daagse kuur, zoals gebruikt in het onderzoek, kost ongeveer 4 dollar per patiënt. Het mogelijk nieuwe anti-Covid-19-medicijn van Merck, de molnupiravir pil, kost ongeveer 700 dollar per kuur per patiënt.

Wat de exacte werking van fluvoxamine tegen Covid-19 is blijft onduidelijk. Een mogelijk verklaring is dat fluvoxamine tegen ontstekingen in het lichaam werkt. Dezelfde werking wordt overigens ook verwacht in andere antidepressiva van het SSRI-type, zoals het populaire Prozac dat fluoxetine als werkzame stof heeft.

De Amerikaanse National Institue of Health en de World Health Organisation hebben kennis genomen van de resultaten, maar zeggen eerst meer bewijs nodig te hebben voordat een advies over het gebruik van fluvoxamine bij de behandeling van Covid-19 kan worden uitgebracht.

 

Lees ook: Joe Rogan heeft corona, behandelt zichzelf met paardenmedicijn ivermectine, zegt zich alweer stukken beter te voelen

Lees ook: Medicijnautoriteit al tijdens onderzoek begonnen met beoordeling eerste Europese coronavaccin

Lees ook: De Covid-delta-variant, horrornachtmerrie des doods

 

Gebruikte bronnen:

Wall Street Journal.

Farmaco Therapeutisch Kompas.

The Lancet.

Mayo Clinic.

NPR.