Nieuws

mRNA-vaccins beschermen beter tegen Covid-19 dan eerdere, doorgemaakte infectie

03-11-2021 17:33

© pixabay

Uit een recent onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat een volledige vaccinatie beter beschermt tegen Covid-19 dan ‘natuurlijke immuniteit’ bij ongevaccineerden die is veroorzaakt door een eerdere besmetting. Voor een ongevaccineerde die van een eerdere Covid-19-besmetting is hersteld is het risico door Covid-19 in het ziekenhuis terecht te komen zelfs twee keer groter dan voor een gevaccineerde met een doorbraakbesmetting. Het onderzoek is gepubliceerd in Morbidity and Mortality Weekly Report.

De conclusie is dat eerder doorgemaakte infecties ten onrechte als goede bescherming tegen Covid-19 worden beschouwd. De onderzoekers schrijven daarover:

“Iedereen die ervoor in aanmerking komt moet zich zo snel mogelijk laten vaccineren tegen Covid-19, ook ongevaccineerden die eerder al een infectie hebben doorgemaakt.”

Het onderzoek is gebaseerd op ruim zevenduizend Amerikaanse patiënten die met Covid-19-klachten in het ziekenhuis terecht kwamen. Uit een Covid-test bleek dat maar een beperkt aantal patiënten ook daadwerkelijk was besmet met Covid-19. Van de gevaccineerde patiënten testte 5% positief op Covid-19, van de ongevaccineerden 9%.

De gevaccineerde patiënten waren allemaal tenminste één keer gevaccineerd met het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin. Patiënten die waren gevaccineerd met het Moderna-vaccin leken iets beter beschermd te zijn tegen ziekenhuisopnamen.

 

Lees ook: Pfizer schroeft omzetverwachting vaccins op: 36 miljard dollar omzet over 2021

Lees ook: Hartstichting roept mensen op tot vaccineren, ‘volle IC’s probleem voor hartpatiënten’

Lees ook: ‘De meeste gevaccineerden hebben nog maar weinig geduld met vaccinweigeraars’

 

Gebruikte bronnen:

NRC.

Morbidity and Mortality Weekly Report.