Deze week kondigde het kabinet, vanwege de toename van het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen, nieuwe maatregelen aan. Het vermaledijde mondkapje komt terug in publieke buitenruimtes, de coronapas wordt op meer plekken verplicht en we krijgen opnieuw het dringende advies om anderhalve meter afstand te houden. Maar helemaal niemand had het over het werkelijke probleem: de belabberde staat van onze zorg, met te weinig ic-bedden en ic-verpleegkundigen.
Het is opnieuw aan Duitsland te danken dat we alle opgenomen coronapatiënten in intensive care-bedden konden krijgen. Noordrijn-Westfalen stond, net als tijdens de eerste corona-golf, klaar met ic-bedden die wij in Nederland onvoldoende hebben en waardoor bij sommige ziekenhuizen hier al snel het water aan de lippen staat. Met al die zogenaamde ‘efficiency-maatregelen’ hebben drie kabinetten Rutte ervoor gezorgd dat de zorg voor deze crisisopvang van patiënten tot op het bot is uitgekleed. Nederland heeft ongeveer twee ziekenhuisbedden per duizend inwoners beschikbaar, waar Duitsland er zes heeft. Ook heeft Nederland aanzienlijk minder ic-bedden dan onze oosterburen. Sterker nog, Nederland is één van de landen in Europa met het laagste aantal intensive care-bedden per 100.000 inwoners.Natuurlijk, Corona is er en gaat misschien wel nooit meer weg, maar als Rutte & Co er destijds voor hadden gekozen om het aantal ic-bedden veel harder mee te laten groeien met de groeiende bevolking, die ook nog eens vergrijst, hadden al die doldrieste coronamaatregelen, waarvan het effect nog geen seconde bewezen is, waarschijnlijk niet nodig geweest.
De coronapandemie had dé aanleiding moeten zijn om tegen elkaar te zeggen: zo kan het niet langer. Om daarna fors te investeren in de zorg. Om te investeren in meer ic-bedden en ic-verpleegkundigen. Om af te zien van het sluiten van ziekenhuizen. Om te zorgen dat alle essentiële operaties kunnen doorgaan. Dat ook mensen die geopereerd moeten worden aan bijvoorbeeld kanker of aan hun hart een plekje krijgen. Helaas niets van dat alles. Men houdt liever vast aan de ‘efficiency-doctrine’ van Rutte; waarmee de reguliere zorg al met zeker 25 tot 30 procent ‘afgeschaald’. Overal worden geplande operaties afgezegd. Een schande!
In mijn stad Den Haag is men voornemens ziekenhuis Bronovo te sluiten. Onze stad groeit tot 2040 met zo’n 100.000 inwoners, ook hier vergrijzing alom. Deze mensen kunnen een beroep doen op reguliere, spoedeisende. chronische en geriatieve zorg. En terwijl zorgexperts stellen dat het sluiten van onder andere spoedeisendehulpposten en huisartsenposten leiden tot achteruitgang van de kwaliteit van de acute zorg en de toegankelijkheid daartoe onder druk zet, wordt ook hier de ‘efficiency-doctrine’ van Rutte doorgedrukt.
Donderdag pleiten we in de Haagse gemeenteraad opnieuw voor het behoud van ziekenhuis Bronovo, met een intensive-care en spoedeisende hulp afdeling. Eisen we opnieuw dat het stadsbestuur bij de landelijke partijen die een nieuw kabinet willen vormen, doordrukt dat een volledig ziekenhuis Bronovo open blijft, zodat we met goede zorg deze coronacrisis met twee vingers in de neus kunnen bestrijden. Dit omdat de crisisopvang van patiënten tot in de puntjes geregeld is.