Politiek

‘Invoer QR-check in zwembaden sluit mensen uit’

08-11-2021 16:07

De voorgenomen invoer van de QR-check voor iedereen boven de 18 jaar in zwembaden sluit groepen mensen uit. Kinderen hebben zwemles en daar hoort een ouder of begeleider bij. Vaccinatie is een vrije keuze waarbij ouders zelf kiezen of zij zich laten inenten of niet. De overheid denkt het vaccineren te kunnen stimuleren door bepaalde plekken af te sluiten voor ongevaccineerden. Hierbij hebben zij hun pijlen gericht op de amateursport.

Er is een verschil tussen publiekelijke en private zwembaden. Publiekelijke zwembaden hebben de neiging om te streven naar het draaien van omzet. Private baden hebben eerder het doel om leerlingen zo goed mogelijk op te leiden en zo bij te dragen aan een betere zwemveiligheid.

De afgelopen week is duidelijk geworden dat de grote aanbieders niet wakker liggen van een leerling meer of minder. Zwemscholen en commerciële zwembaden maken zich juist wel druk om de individuele leerling of watersporter. Dit maakt het een grote uitdaging om namens de gehele branche te spreken.

Er is kritiek op het MKB-deel van de branche dat eerst aangaf niet mee te willen doen met de coronapas, maar nu toch overstag lijkt te zijn. Zo zwart-wit is het niet. De gemiddelde zwemschool huurt bij een zwembad. Meestal is dat bij een van de grote aanbieders of bij een hotel of zorgcentrum. Deze baden zijn afhankelijk van subsidies of hebben eigen regels. Dit maakt het alleen maar duidelijker dat ‘massa is kassa’ een grote factor is die de zwemveiligheid in de weg staat.

Aan de overheid is het de taak om nu met een duidelijke uitspraak te komen. De zwembranche dreigt te verdrinken op deze manier. Personeelstekort en mensen de toegang ontzeggen maakt het lastig voor de gemiddelde zwemschool om het hoofd boven water te houden. Het is aan het ministerie van VWS om de knoop door te hakken en te besluiten of een zwembad met lessen essentieel genoeg is. Gezien het feit dat een bibliotheek dat wel is, zou je zeggen van wel.

Shiva de Winter is voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Dit bericht is overgenomen van ANP Expert Support.

 

Lees ook: Tussen galg en gele ster: waarom je toch maar liever zwijgt over de QR-maatschappij

Lees ook: Hugo de Jonge: Medewerkers verschillende GGD-regio’s op non-actief na fraude met QR-codes/vaccinatiebewijzen

Lees ook: Coronavirus ontmoet 1984: Elke Chinees krijgt een eigen QR-code