Zes op de tien (60 procent) zouden het goed vinden als er een korte lockdown van drie weken wordt ingevoerd om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames af te remmen. Of die lockdown daadwerkelijk drie weken gaat duren, wordt sterk betwijfeld: 82 procent denkt dat die wordt verlengd.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Volgens de meeste mensen is zo’n lockdown vanwege de hoge besmettingsaantallen nodig. Velen hopen daarnaast dat langdurige maatregelen kunnen worden voorkomen door nu kort en hard in te grijpen.
Tegelijk gelooft bijna niemand dat de lockdown die in de persconferentie wordt afgekondigd ook echt ‘kort’ zal zijn. Acht op de tien (82 procent) verwachten dat de lockdown na drie weken verlengd zal worden. Ze denken dat een korte lockdown niet genoeg effect heeft en verwijzen naar de avondklok die eerder ook verlengd werd.
Het kabinet is bezig met de voorbereidingen voor andere maatregelen op de lange termijn.
Lees hier of er draagvlak is voor de invoering van het 2G-model en de verplichte anderhalve meter.
Nu er toch een najaar lijkt te komen met maatregelen, neemt de uitzichtloosheid toe. De meesten (70 procent) dachten begin dit jaar dat Nederland deze maand van de coronamaatregelen af zou zijn. Nu denkt ruim de helft (57 procent) dat er tot minimaal eind 2022 maatregelen zullen gelden.
Ook verwachten een stuk meer mensen dat het leven nooit meer wordt als voor corona.
Lees hier de cijfers daarover.
De nieuwe maatregelen hebben gevolgen voor de mentale gezondheid. Ten opzichte van een maand geleden, nog voor de eerste aanscherping van de regels, zegt een kwart er slechter aan toe te zijn. Onder jongeren is dat nog een stuk hoger: 38 procent.