Achtergrond

Onze Man In Londen: Britten geven virus langzaam een plaats in samenleving

28-11-2021 10:00

London ambulances
Ilyas Tayfun Salci / Shutterstock.com

Systematisch racisme in het cricket. Voormalig speler van de Noord-Engelse club Yorkshire Azeem Rafiq brak in tranen uit toen hij over zijn ervaringen vertelde bij een parlementair verhoor. Het vulde, terecht, de voorpagina’s van de kranten en was het leidende onderwerp bij de BBC op dinsdag, 16 november. Andere onderwerpen die leidend waren: natuurlijk de terroristische aanslag in Liverpool, Boris Johnson die de (zeer goed betaalde) bijbaantjes van parlementariërs aan banden wil leggen en het eeuwige geklaag dat Frankrijk te weinig doet om de illegale emigratie vanuit Calais naar Kent te stoppen. Een blijvend onderwerp nadat er eerder 27 immigranten verdronken in de koude wateren van Het Kanaal.

Doneer aan TPO!

Wat de voorpagina niet haalde was nieuws over corona. Nou ja, het haalde het een beetje. The Guardian had nog een liveblog over maatregelen in het buitenland en The Telegraph vond dat de booster de ideale oplossing was om onze vrijheden te behouden.

Nee, dat heeft niets te maken met de besmettingsgraad in dit land, want die is nu eenmaal hoog. Wat de Britse regering, in samenspraak met de JVCI (Joint Committee on Vaccination and Immunisation) en SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), doet is langzaam en systematisch het virus een plaats geven in de samenleving. Net als er elke herfst een campagne loopt in scholen en verzorgingstehuizen om je te laten vaccineren tegen de griep, wil de overheid hetzelfde doen met corona. Twee prikken voor de prijs van één.
 

 
Dus tijdelijke wetten die testen verplichten en zelfisolatie bij een positieve uitslag verdwijnen. Het veel te dure en slecht werkende ‘test & tracewordt uitgeschakeld. Ook de vele gratis testen gaan eruit en de vrije markt mag zijn werk hier gaan doen.

Lees meer van Onze Man In Londen

Eén van de redenen is geld: de COVID-samenleving kost klauwen met geld en met de stijgende inflatie kan het extra lenen op de kapitaalmarkten binnenkort ook best duur worden. Belangrijker is dat corona veel meer leed heeft gecreëerd dan wat tot nu toe zichtbaar is in de samenleving. En, in tegenstelling tot veel andere landen in Europa, wordt 10 Downing Street hier bediend van alle wetenschappelijke kanten.

Formeel, via het eerder genoemde SAGE (kijk eens naar die lijst!), maar ook in het maatschappelijk debat, zoals de gerenommeerde oncoloog Karol Sikora (Voormalig directeur Oncologie van de Wereldgezondheidsorganisatie en huidig CMO van het centrum voor kankeronderzoek Rutherford) die al heel lang oppositie aan het voeren is tegen de onzichtbare kosten van de lockdown. Andere kosten, die waarschijnlijk nooit aan het licht komen, zien we in de vorm van kindermisbruik, mishandeling, alcoholisme en geestelijke gezondheid van velen die op de proef zijn gesteld door het langdurig thuiszitten.

 

Hoe komt het nu dat het VK (weer) zo uit de pas loopt vergeleken met het continent? Ten eerste is er de tolerantie voor het aantal doden dat veel hoger dan in omringende landen. Sinds de zogenaamde ‘Freedom Day‘ op 19 juli kent het VK gemiddeld drie- tot viermaal zoveel doden dan bijvoorbeeld Nederland, maar de Britten haalden de schouders op en gingen vrolijk met vakantie (of ruzie maken op Twitter over Brexit).

Neem een TPO+-abonnement!

Maar er is meer. Zo is er, na veel overleg, besloten om af te zien van een massale vaccinatiecampagne voor kinderen omdat de wetenschappelijke conclusie was dat het risico op ernstige bijwerkingen door corona te klein was om kinderen bloot te stellen aan de eventuele bijwerkingen van het vaccin. Verder bleek de natuurlijke immuniteit effectiever te zijn dan de immuniteit verkregen door vaccins. Ook heeft men, met een schuin oog op de traditionele griepcrisis bij de immer slechtlopende nationale gezondheidsdienst, de NHS, geprobeerd het golfpatroon te sturen door het virus de ruimte te geven in de zomermaanden om zo de groepsimmuniteit op te bouwen. Tenslotte is men hier al snel begonnen met de zogenaamde booster, de derde prik. Op het moment van schrijven wordt deze al aangeboden aan iedereen van 40 jaar of ouder.

Zijn er dan helemaal geen restricties? Ja wel. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en middelbare scholen mogen zelf beslissen of ze de leraren en leerlingen gedeeltelijke gezichtsbedekking laten dragen, met stompzinnige voorstellen zoals het dragen van gele insignes voor diegenen die uitgezonderd zijn. Ook kennen Schotland en Wales andere regels. Zo wil de mediagenieke (tevens lieveling van de Schotse nationalisten) Devi Sridhar het liefst de regels voor coronapassen uitbreiden en moet men in Wales de QR-code laten zien in bioscopen, theaters en concertgebouwen.

Of het allemaal zo vrij blijft is de vraag. Een vaccinatieplicht kent geen draagvlak, evenals de variant in de vorm van 2G. Maar ook hier in het VK zitten de ziekenhuizen overvol en met de komende griepepidemie heeft Boris al gewaarschuwd dat hij niets kan garanderen met de kerst. Zo zijn er zo juist restricties ingevoerd voor iedereen die het VK binnentreedt door de test- en zelfisolatieplicht weer in te voeren.

Gelukkig is SAGE er alweer als de kippen bij om de mensen gerust te stellen. Calum Semple, professor in de microbiologie, beschuldigt de media er zelfs van het gevaar en de gevolgen van de nieuwe variant, Omicron genaamd, schromelijk te overdrijven.

Eén ding is duidelijk. De smaak van het normale leven is goed en het is hopen dat de Britse regering blijft luisteren naar de wetenschappers. Alle wetenschappers.

 

 

Lees ook: Onze Man in Londen – Grote woorden met een twijg in de hand

Lees ook: Onze Man In Londen – Belfast biedt dapper weerstand aan cliché van ‘verveelde’ jongeren

Lees ook: Onze Man in Londen – De echte deadline voor Brexit is op oudejaarsavond