Chris Aalberts – Waarom stelt niemand een kritische vraag aan Caroline van der Plas? 

29-11-2021 15:13

Caroline van der Plas, BBB
Caroline van der Plas, BBB. fotografiekb/ Shutterstock

Een ontzettend leuk artikel dit weekend bij RTL Nieuws. Een mooie vraag ook: ‘Direct, gewoon en dol op de spotlights: maar wat wil Caroline van der Plas?’ We leren vanalles: hoe Caroline actief werd bij het CDA in Deventer, haar partijlidmaatschap opzegde en met een communicatiebureau BBB begon. Sinds ze op een tractor aankwam in Den Haag, is ze niet meer weg te slaan uit de media. Ze is zelf weliswaar geen boer, maar ze komt wel voor ze op en werkt erg hard, al vragen sommigen zich af of ze niet gewoon publiciteitsgeil is.

Doneer aan TPO!

Uw verslaggever heeft Caroline enkele keren ontmoet. Een keer bij haar thuis. Vorig jaar had niemand van BBB gehoord en leek de partij volstrekt kansloos. Caroline was toen al erg overtuigd dat ze in de Tweede Kamer zou komen. Uw verslaggever dacht: die zien we nooit meer terug. Dat gevoel werd sterker toen hij aanwezig was bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Er was niemand op deze gebeurtenis afgekomen. Het leek een aardige voorbode voor totale mislukking, want de verkiezingen waren nog geen twee maanden later.

Caroline is een hartstikke leuke vrouw: ze heeft humor, maakt contact en praat in heldere volzinnen. Het verhult in hoge mate wat ze wil. Caroline wil boeren steunen, voorzieningen op het platteland behouden en het landschap niet opofferen aan windmolens en zonneweides. Tot zover zijn haar standpunten wel helder, maar bij andere thema’s zijn die een stuk vager. Caroline bedient zich dan van ‘boerenverstand’, een soort volkse logica waarbij je vooral niet moeilijk moet doen.

Nederlandse oppervlakkigheid 

Bij BBB zien we de oppervlakkigheid van de Nederlandse journalistiek. Vrijwel iedereen neemt genoegen met deze standpunten, want Caroline is zo’n leuk mens. Het is zelfs erger: is er überhaupt iemand die onderzoek doet naar BBB, bijvoorbeeld door het verkiezingsprogramma te lezen en daar eens vragen over te stellen? Misschien heeft uw verslaggever het gemist, maar hij heeft er nog niemand op betrapt. Ondertussen mag Caroline bij allerlei programma’s aanschuiven om haar volkse imago uit te venten.

Lees meer van Chris Aalberts

Er is nog een activiteit waar journalisten hun neus voor ophalen: het bijwonen van ledenvergaderingen. In juni kwam BBB digitaal bij elkaar. Men had geen zin in pottenkijkers. Niet zo gek, als je vertrekkend partijbestuurder Wim Groot Koerkamp hoorde. Hij kwam een rondje diepe Forum-ellende: geklaag over misleiding door de journalistiek, leugens over landbouw in het onderwijs, manipulatie door de Postcodeloterij en ‘vegetarische dramaqueens’. Erg fris klonk het niet.

De Groningse wetenschapper Leonie de Jonge laat zien dat Nederlandse media graag de rode loper uitrollen voor rechts-populistische politici. Zij hebben ooit de populariteit van Fortuyn gemist en willen dat dat hen niet nogmaals overkomt. Dit leidde de afgelopen jaren al tot veel publiciteit voor Forum, met goede verkiezingsuitslagen als gevolg. Baudet deed de ene extremistische uitspraak na de andere, maar redacties waren ziende blind en horende doof. Daar was weer een uitnodiging.

BBB en het onderwijs

RTL schrijft ondertussen een oninhoudelijk artikel over Caroline waarbij uit niets blijkt dat RTL echte interesse heeft in wat zij vindt. Jinek heeft Caroline inmiddels al drie keer laten aanschuiven. Zou RTL – onwillig zich te verdiepen in de ideeën van BBB – weer een politicus met dubieuze ideeën een duwtje in de rug geven? Eens zien wat BBB schrijft in het verkiezingsprogramma voor boeren. De uitspraken van partijbestuurder Groot Koerkamp blijken geen toeval.

Vooral de ideeën over onderwijs maken de problemen duidelijk. ‘Foute of suggestieve informatie’ verdwijnt uit de schoolboeken, lezen we op pagina 21. Werkwijzen als legbatterijen en kistkalveren worden voortaan niet meer behandeld. Er komt ‘een deskundige commissie’ die lesmateriaal op ‘feitelijke onjuistheden en propaganda’ checkt. Leraren ‘wordt verboden hun eigen ideologieën te verspreiden onder leerlingen’. Er komt een meldpunt waar leerlingen en ouders dit kunnen melden waarna een commissie klachten onderzoekt over docenten die zich niet schikken naar de BBB-wensen.

Neem een TPO+-abonnement!

BBB wil dat ‘achterhaald lesmateriaal’ niet meer op scholen wordt gebruikt, dat docenten verplicht stage gaan lopen in de agrarische sector, dat Kamerleden verplicht op ‘inboeringscursus’ gaan – haha wat grappig gevonden zeg – en dat landbouw, visserij en platteland in journalistiekopleidingen een verplicht vak wordt (pag.22). Vraagje aan RTL: wat betekenen deze passages? Hoe kijkt BBB naar de open samenleving? Lijken deze schoolboekenpolitie en lerarenmeldpunt niet erg op eerdere plannen van Forum? Waarom stelt niemand hier een vraag over?

Weg met de open samenleving

Waarom zouden Kamerleden eigenlijk op cursus moeten? Gaan zij niet zelf over waar ze zich in verdiepen? Sinds wanneer gaat de overheid over curricula van journalistenopleidingen? En over wat de waarheid over de landbouw is? Waarom moeten moties die om fokverboden vragen op voorhand ongeldig worden verklaard (pag. 12)? Is zo’n oordeel niet bij uitstek aan de Tweede Kamer? Waarom mogen organisaties die subsidie krijgen niet zelf bepalen wat ze op hun menukaart zetten (pag. 10)? Waarom moeten ambtenaren de lunch in dit soort clubs kennelijk gaan controleren? En waarom moeten gesubsidieerde natuurorganisaties zeggen dat boerennatuur ook natuur is (pag. 34)? Mogen zij zelf bepalen wat ze vinden?

Deze passages laten zien dat BBB helemaal niet fris is: de partij wil vanuit de overheid bepalen dat standpunten van boeren officieel de enige juiste zijn. BBB wil dit aan zoveel mogelijk mensen – leraren, natuurclubs en zelfs politici – opleggen. Dit maakt niet alleen het maatschappelijke debat over landbouw onmogelijk, maar zet bovendien natuur- of dierenbeschermers op achterstand. Alsof de maatschappij niet zelf kan bedenken of de standpunten van natuur- en milieuorganisaties juist zijn. Ondertussen praat BBB met Farmers Defence Force alsof dat een hele gewone club is.

Thierry Baudet zat jarenlang in allerlei talkshows omdat hij zo’n gezellige man is die weet wat er in het land leeft. Geen redacteur las wat Baudet schreef en extremistische uitspraken werden opvallend vaak genegeerd. Pas toen FvD’ers zelf de benen namen werden redacties wakker en begrepen ze dat ze zo’n politicus niet onkritisch tegemoet moeten treden. Maar ja, wie moet je dan uitnodigen voor een fris rechts geluid? Daar is Caroline van der Plas al.

Zo’n Kamerlid moet je natuurlijk niet afschrikken met kritische vragen.

Lees ook: Chris Aalberts – BBB imiteert mislukte lokale uitbouw van FvD
Lees ook: Chris Aalberts – FvD-raadsleden krijgen snel spijt van hun politieke avontuur 
Lees ook: Chris Aalberts – In Dijk en Waard kan het met FvD nog alle kanten op 

 

DONEER AAN CHRIS AALBERTS


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

BRIEFJE VAN JAN – Aan Henk Spaan

Caroline van der Plas, BBB

Caroline van der Plas (BBB) gelooft wel/niet in complotten, want Build Back Better

Caroline van der Plas, BBB

Chris Aalberts – Nieuwe bondgenoot doet twijfelen aan oordeelsvermogen BBB

caroline van der plas BBB tweede kamer politiek deba

Geen opvang asielzoekers in Tweede Kamer, plan BBB faalt

Chris Aalberts – BBB imiteert mislukte lokale uitbouw van FvD

Opiniepeiling Maurice de Hond: Na 6 maanden is BBB de grote winnaar

Caroline van der Plas (BBB): ‘We kunnen die Afghanen ook in Tweede Kamer opvangen’

Opiniepeiling Maurice de Hond: Van der Plas lijkt een fenomeen op zich

Video – Wybren van Haga sloopt Jesse Klaver (En krijgt steun van Caroline van der Plas)

BRIEFJE VAN JAN – Aan Ank Bijleveld

Video – De zucht van Sigrid Kaag die alles zegt

BRIEFJE VAN JAN – Aan Maarten van Rossem

Video – Caroline van der Plas (BBB) woedend op Twitteraarster

Peilingwatch – Drama voor CDA, maar winst voor PVV, BBB en SP

Chris Aalberts – Boeren moeten met Thierry Baudet meedoen, anders zijn ze stomme sukkels 

Van Agt bij verkiezingsbijeenkomst CDA

Opiniepeiling Maurice de Hond: CDA nu kleiner dan GroenLinks

Chris Aalberts – De BoerBurgerBeweging is de gemoedelijke variant van Forum voor Democratie

Opiniepeiling Maurice de Hond: Potentie van JA21, Volt en BBB is nu ongeveer gelijk aan die van PvdA en CDA

Podcasts