Opinie

Voormalig lid RED Team over leugens, woordspelletjes en grote ego’s in coronakabinet

29-11-2021 18:00

Jaap van Dissel, Mark Rutte, kabinet OMT
Mark Rutte, VVD en Jaap van Dissel, RIVM. Screenshot Youtube.

Ik besluit dat ik Gommers geloof als hij zegt dat het onvermijdelijk code zwart wordt. Ook al ontkent Hugo de Jonge in alle toonaarden. Omdat ik Gommers’ boek Intens las. En daaruit begrijp dat het een groot machtsspel is, daar in het OMT en het kabinet. Een ware slangenkuil, met grote ego’s en grote belangen.

Is dit nog hetzelfde Nederland? Het is hier onherkenbaar veranderd. Alle stabiliteit is weg. Niet eens door de crisis, maar door de enorme mist die opstijgt uit het kabinet. De leugens. De woordspelletjes. De volkomen ontkoppeling tussen hen die ons door de crisis moeten loodsen, en wij die aan het andere eindje bungelen. We weten niet eens meer hoe groot die crisis is.

En inzichten uit de internationale wetenschap lijken niet door te dringen. Als voormalig Red Team-lid heb ik met redelijke en wetenschappelijke argumenten geprobeerd het beleid te bevragen. Te laten zien waar geen wetenschappelijk bewijs voor was, of waar het zelfs recht tegen de wetenschap inging. Maar zelfs die beschaafde toon en diplomatie, de wetenschappelijke verantwoording, het was vaak te moeilijk om te publiceren.

Maar dit vraagt niet om diplomatie. Dit vraagt om verontwaardiging en boosheid die zijn weerga niet kent. Kom op voor de burgers die je vertegenwoordigt. Maar onze Tweede Kamerleden willen hoe dan ook beschaafd en redelijk overkomen. Dan houden we de schreeuwende populisten over. Die momenteel vooral aan populariteit winnen, omdat zij de leugens wel plompverloren benoemen.

 

Antropologe Ginny Mooy was verbonden aan het RED Team. En is bepaald niet te spreken over de mistige puinhopen van OMT-kabinet De Jonge/Van Dissel/Rutte. In NRC.

 

Gebruikte bronnen:

NRC.

 

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Huidige epidemie is epidemie van ongevaccineerden’