Binnenland

Nauwelijks draagvlak voor coronabeleid onder Nederlandse bevolking, onvrede overheerst

30-11-2021 17:00

snelweg verlaten
Shutterstock.

Er is weinig steun voor de avondlockdown die sinds deze week geldt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen. De meerderheid (61 procent) is negatief over het pakket aan maatregelen. Slechts een derde (33 procent) vindt dat het kabinet hiermee een goede keuze heeft gemaakt.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is nu een duidelijke meerderheid negatief over het totaalpakket. Bijna altijd kon het kabinet op de steun van de meeste deelnemers rekenen voor ingrijpende maatregelen als een lockdown of een avondklok. Nu overheerst vooral de onvrede, bijna niemand is blij met de maatregelen zoals ze nu gelden.

Waarom zijn mensen zo negatief en voor welke maatregelen is een meerderheid en voor welke niet? Dat lees je hier.

Vertrouwen in coronabeleid laag

Het negatieve sentiment leeft breder, want over de hele linie dalen de vertrouwenscijfers in de aanpak van het kabinet en de verantwoordelijke ministers.

Bekijk hier actuele vertrouwenscijfers

Formerende partijen samen op 69 zetels in zetelpeiling

Vandaag verschijnen ook de resultaten van de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. Vlak voor de verwachte doorbraak in de coalitieonderhandelingen tussen de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie, noteren de formerende partijen samen 69 zetels. Bij de verkiezingen in maart haalden ze er samen nog 78.

De VVD staat met 34 zetels exact op het aantal zetels dat de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Dat is voor het eerst sinds de verkiezingen. De afgelopen maanden stond de partij structureel op meer zetels – in augustus waren dat er nog 39.

Bekijk hier de volledige zetelstand.

Lees ook: EenVandaag onderzoekt: Nederland ziet Khadija Arib wel zitten als eerste vrouwelijke premier
Lees ook: Glorieuze dag voor journalistiek, Eenvandaag wint hoger beroep in hele zieke vrijheidshatende zaak
Lees ook: EenVandaag bewijst: zo ernstig is de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland