Een jaar nadat het eerste Pfizer-vaccin is toegediend, beschikt Sub-Sahara Afrika slechts over voldoende coronavaccins om 1 op de 8 mensen volledig te vaccineren. Het aantal mensen in het VK dat al hun derde boosterprik heeft gehad, is bijna net zo groot als het totaal aantal mensen dat volledig is gevaccineerd in de armste landen ter wereld.
De weigering van farmaceutische bedrijven om hun vaccinkennis en -technologie openlijk te delen en de onwil van rijke landen om de toegang tot betaalbare vaccins wereldwijd te garanderen is de perfecte voedingsbodem voor nieuwe coronavirusvarianten zoals Omicron, zo stelt de People’s Vaccine Alliance, waar Oxfam Novib lid van is, vandaag.
Oxfam Novib beleidsadviseur Ben van Gils:
“Met de nieuwe dreiging van de Omicron-variant is het duidelijk dat we de pandemie niet zomaar achter ons laten als een groot deel van de bevolking van ontwikkelingslanden geen toegang heeft tot betaalbare vaccins. Als dit niet verandert blijven we te maken hebben met een golf van virusvarianten.
Veel Westerse landen hebben voldoende vaccins voor vrijwel de gehele bevolking, maar in veel Afrikaanse landen is de vaccinatiegraad dramatisch laag. Voor Nederland zijn er ruim 9 vaccins beschikbaar op 10 personen, maar voor een land als de Democratische Republiek Congo is maar 1 vaccin beschikbaar voor 100 personen.”
De Nederlandse regering belooft veel vaccins te doneren via COVAX, het verdelingsmechanisme van de WHO van coronavaccins onder lage en midden-inkomenslanden. Ben van Gils:
“Heel goed dat Nederland vaccins wereldwijd doneert via o.m. COVAX maar verantwoordelijk minister de Bruijn verschuilt zich nog te veel achter de dijken. De Nederlandse regering moet nu, samen met de EU, publiekelijk het voorstel van Zuid-Afrika en India steunen om de patenten op coronavaccins tijdelijk op te heffen.”
De People’s Vaccine Alliance, die meer dan 80 leden telt, waaronder de African Alliance, Oxfam en UNAIDS, roept farmaceutische bedrijven en rijke landen op om hun aanpak te herzien voordat het te laat is:
– Onmiddellijke goedkeuring voor het tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins, -tests en -behandelingen. De Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) zou afgelopen week bijeenkomen maar dit werd uitgesteld vanwege de nieuwe Omicron-variant. De WHO moet nu besluiten, en niet volgend jaar verder onderhandelen om eindelijk overeenstemming te bereiken, over deze tijdelijke ontheffing.
– Alle vaccins, inclusief nieuwe versies van vaccins die zijn ontworpen om de Omicron-variant te bestrijden, moeten worden uitgeroepen tot mondiaal publiek bezit, en vaccinrecepten en kennis moeten openlijk worden gedeeld met producenten over de hele wereld via de WHO.
Afgelopen maart waarschuwde de People’s Vaccine Alliance, samen met 76 vooraanstaande epidemiologen, er al voor dat als de wereldbevolking niet spoedig toegang tot voldoende vaccins krijgt, het risico op virusmutaties, die de werking van onze huidige vaccins ontoereikend zouden kunnen maken, enorm is.
Maaza Seyoum, van de People’s Vaccine Alliance Africa:
“Vechten om een beperkte voorraad enorm dure vaccins om alleen je eigen burgers te beschermen, terwijl je de rest van de wereld negeert, zal alleen maar leiden tot meer varianten, meer mutaties, meer lockdowns en meer verlies aan levens.”
Lees ook:
Vluchtelingen opvangen in centra buiten EU mag niet van Vluchtelingenwerk, Oxfam Novib, e.v.a.
Schandaal bagatelliserende Oxfam-directeur Mark Goldring stapt eind dit jaar op