Het moest meer zijn dan een simpel blad, schrijft Massimo Etalle in het voorwoord van Dissident, het nieuwe magazine voor JFvD-leden dat deze week verscheen. Etalle wil ‘onze idealen weer (…) vinden’. JFvD wilde niet iets online, meer iets ‘échts’: een tijdschrift. Dat is Dissident geworden. Lees het exemplaar goed door en dan blijkt dat het een zware bevalling was: een van de stukjes is geschreven op 13 mei. Hoe lang doet JFvD over het maken van een blaadje, vraag je je af.
Zou de slome voortgang komen door de manier waarop JFvD is georganiseerd? De jongerenorganisatie, die zijn handen niet omdraait voor fascisme en antisemitisme, is geïnfiltreerd door fractiemedewerkers van de moederpartij. Tom Russcher is JFvD-penningmeester en fractiemedewerker in de Tweede Kamer, net als JFvD-voorzitter Iem Al Biyati. JFvD-bestuurder Davy van Reenen is fractiemedewerker in Gelderland. Met zoveel dubbele petten schiet de aandacht voor JFvD er natuurlijk weleens bij in.
Of de bestuurders waren op kamp, dat kan natuurlijk ook. Dit is het jaarlijkse hoogtepunt van de sociale en culturele beweging die JFvD zegt te willen zijn. Geen goede manier om leden aan je te binden, want de deelname aan dit soort kampen is beperkt tot de happy few. De rest mag erover lezen in de nieuwsbrief en vanaf nu ook in Dissident. Bij JFvD zijn de leden te dom om te snappen dat ze dit zelf mogelijk maken. Zij stellen immers nooit kritische vragen en blijven gewoon geld storten.
Gewone JFvD-leden moeten het dus met dit blaadje doen. Hierin kunnen ze onder andere lezen over de denkbeelden van Dries van Langenhove, een Belgisch politicus die de jongerenorganisatie Schild en Vrienden oprichtte. Die club is zo door en door racistisch dat we wel begrijpen waarom Dries bij JFvD mag leeglopen. Ook Fabio Roscani komt aan het woord, de jeugdleider van de Italianse neo-fascisten van Fratelli d’Italia, een partij die in het Europees Parlement voorheen een partner was van FvD, nu van JA21.
JFvD-leden wordt in Dissident goed ingeprent dat JA21 de duivel is. Het is zo erg dat de partij nergens bij naam wordt genoemd, terwijl deze wel meerdere keren aan bod komt. De judassen zijn volgens oud-voorzitter Freek Jansen ‘behekst met een paradoxaal idee’. Ze geloven in het systeem en dat ‘de vijand’ hen zal accepteren. Deze houding zou duiden op ‘diepe angst’. Mensen als Joost Eerdmans en Annabel Nanninga zijn ‘ten diepste bange mensen’.
De Grote Leider mag zelf ook leeglopen. FvD moet niet proberen de meerderheid te veroveren of de politieke koers te veranderen, maar moet zichzelf wapenen tegen ‘de globalistische machtsgreep’. De buitenstaander herkent dit hondenfluitje inmiddels, maar de hoop is dat dit de niet al te snuggere JFvD’ers ontgaat. Thierry gaat dit allemaal realiseren met een app en zo gaat het ‘volk-in-diaspora’ autonoom opereren, zoals de Amish in Amerika. Wanneer deze ‘exodus’ gaat beginnen is niet bekend.
Dissident staat sowieso vol hele en halve hondenfluitjes. Van Langenhove begint over ‘antifragiel’ worden. ‘Zorg ervoor dat je niet beknot wordt door een linkse werkgever of door je eigen gebrek aan vaardigheden of fysieke paraatheid.’ Je moet stevig in je schoenen staan om je ‘ongeremd’ te kunnen ‘inzetten voor de metapolitieke strijd voor ons volk’. ‘Enkel wanneer je zélf de beste versie bent van jezelf kan je het beste eisen van je volk’. Het is niet moeilijk er openlijk fascisme in te herkennen.
De leden van JFvD zullen dat niet doen, want zij zijn niet de snuggersten. Een mooie illustratie is hub-coördinator Robin Knulst die omstreeks november 2020 met open armen werd ontvangen en zich direct onderdeel voelde van het team. Het was de tijd dat voor het grote publiek onomstotelijk vast kwam te staan dat JFvD een broeinest van extremisme is. Knulst stapte precies op dat moment in. Hij gaat vroeg of laat klagen dat Google deze misstap nooit meer vergeet. Iedereen weet nu immers waar hij staat.
Het ergste is: in Nederland wordt een organisatie als JFvD gewoon gesubsidieerd en betaalt de belastingbetaler aan deze lectuur mee. Freek Jansen is er zelfs trots op: hij meldt dat ze JFvD destijds snel hebben opgericht om subsidie te kunnen krijgen. Stel je voor dat je geld misloopt waarvan niemand profiteert behalve jezelf. Wat zou het een goed idee zijn om subsidies aan extremistische clubs eens serieus tegen het licht te houden. Welk Kamerlid heeft de ballen om dit in 2022 op te pakken?
Lees ook van Chris Aalberts: