Vandaag wordt er in een rondetafelgesprek voor Kamerleden van de Tweede Kamer gesproken over pushbacks van migranten. Pushbacks zijn in strijd met Internationaal en Europees recht; de pushbacks voorkomen dat vluchtelingen de hulp en bescherming krijgen die zij nodig hebben. Daarom wil het Rode Kruis vandaag benadrukken dat iedereen die zich meldt aan een buitengrens, toegang moet krijgen tot een asielprocedure.
In onder andere het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties is opgenomen dat je mensen niet zomaar terug een grens over mag zetten als er een kans is dat zij daar gevaar lopen. Of iemand gevaar loopt, wordt onderzocht in een asielprocedure. Daarom is toegang tot asielprocedures zo belangrijk.
Daarnaast gaan pushbacks vaak gepaard met menselijk leed. Het Rode Kruis is als hulporganisatie aanwezig op vrijwel alle grote migratieroutes ter wereld. Zo verlenen we hulp in verschillende landen die grenzen aan de Europese buitengrenzen, zoals Bosnië, Turkije en Belarus. Ook zijn hulpverleners aanwezig op een reddingsschip op de Middellandse Zee. De hulpverleners bieden levensreddende hulp aan kwetsbare mensen op de route, denk aan het uitdelen van water, voedsel, kleding, medische- en psychosociale hulp. We zien met eigen ogen hoe hard deze hulp nodig is en wat de gevolgen zijn voor mensen die niet op juiste manier worden behandeld.
Ralph Severijns
Onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen bij het Nederlandse Rode Kruis.