Opinie

Bert Brussen – Het is bewezen en gezien: FvD is gewoon terreur

22-01-2022 13:04

Thierry Baudet
Thierry Baudet, FvD. Screenshot Youtube.

Bron: NRC.

“Formeel staat de Telegram-groep FvD Geluiden los van Forum voor Democratie. Het staat nadrukkelijk in de biografie van de groep: ‘Dit kanaal wordt niet bestuurd door FvD’. De werkelijkheid is anders. De chatgroep wordt beheerd door een provinciale coördinator van FvD. Andere coördinatoren en lokale politici van FvD zijn erin actief.

Een van hen is Abdullah Alkasid. Hij is de beheerder en mede-oprichter van de Telegramgroep en tevens hoofdcoördinator van FvD in Noord-Brabant. Volgens het partijreglement zijn hoofdcoördinatoren verantwoordelijk voor de provinciale afdeling en staan zij in direct contact met het partijbestuur.

Politieke tegenstanders worden op FvD Geluiden met de dood bedreigd. De beheerders geven zelf vaak de voorzet.

Als een Brabantse boekhandelaar besluit dat hij in zijn winkel alleen nog gevaccineerden wil toelaten, deelt een beheerder van FvD Geluiden zijn adres en telefoonnummer, en stelt voor het nummer te bellen of een whatsappje te sturen. Direct na de oproep wordt de boekhandelaar ’s avonds zeker twintig keer gebeld. Als hij na twee dagen terugkomt bij zijn winkel is met dikke zwarte letters ‘NSB’ op de voordeur gekalkt.

In de FvD Geluiden-groep voor Friese aanhangers, zegt de beheerder niets mis te vinden met het delen van adressen. ‘Kun je kaartje sturen toch?’.

Partijcoördinator Alkasid lijkt gewelddadige acties te steunen. Zo deelt hij in november een filmpje van Italiaanse demonstranten die een politiebus omver proberen te duwen. Alkasid noemt hun actie ‘geweldig’, met een emo van een spierbal erachter. Op 14 januari prijst hij Bulgaarse demonstranten die het parlementsgebouw bestormen. ‘Zij zwichten niet voor tirannen, integendeel tot veel Nederlanders.'”

Eerst waren het de JFvD-appgroepen waarin racisme en antisemitisme welig tierde. Toen kwamen de openlijke oproepen tot ‘tribunalen’ en het openlijk goedpraten van intimidatie en terreur per mail aan het adres van een Volt-Kamerlid door FvD-Kamerleden.

Doneer aan TPO

Nu zijn het de door provinciale FvD-medewerkers beheerde Telegram-groepen waarin wordt opgeroepen tot bedreiging, geweld, intimidatie en waarin adresgegevens worden geplaatst van politieke tegenstanders of gewoon mensen met een andere mening. Met resultaat: het bekladden van een boekhandel met de letters ‘NSB’ is niets anders dan een terreurdaad.

En wederom weet de FvD-top van niets, zegt de FvD niets met de appgroepen te maken te hebben, neemt FvD ‘natuurlijk afstand’ van de terreuroproepen en wist de FvD ‘echt niet’ dat de hoofdcoördinator van FvD in Noord-Brabant tegelijk ook FvD’ers ophitste tot geweld en intimidatie. Aldus de wederhoorreactie van FvD in NRC.

Maar natuurlijk.

Radicalisering complotdenkers

Ondertussen maakt een Nederlandse hoofdofficier van justitie zich steeds meer zorgen over de radicalisering van complotdenkers, doen Google, Facebook en YouTube nog altijd helemaal niets tegen het radicaliserende nepnieuws en de complotdenken aanwakkerende desinformatie van democratie en rechtstaat ondermijnende media als Blauwe Tijger TV (Blue Tiger Studio), Cafe Weltschmerz en honderden ‘podcasts’ waarin vooral een kritiekloos podium wordt gegeven aan nepnieuwsverspreidende oplichters en charlatans en gaat de online radicalisering elke dag weer een beetje sneller.

Net zo lang tot er doden vallen. Want zo gaat dat nou eenmaal in Nederland: pas als er echte slachtoffers vallen worden bedreigingen ook serieus genomen. En zelfs dan nog niet.

Dat minister van staat Els Borst op haar eigen oprit werd afgeslacht door een psychotische gek die stemmen in zijn hoofd hoorde voorkwam niet dat een andere psychotische gek doodleuk vrij op straat kon rondlopen en met een brandende fakkel naar de beslist onbeveiligde woning van Sigrid Kaag kon gaan. Dat door giftige ideologische retoriek geradicaliseerde gekken op gruwelijke wijze een einde maakten aan het de levens van Theo van Gogh en Pim Fortuyn heeft nou niet bepaald voorkomen dat die giftige retoriek minder wordt verspreid. Integendeel. Dankzij social media heeft die retoriek een megafoon gekregen.

Stop de giftige algoritmes

En dat terwijl de oplossing zo simpel is: stel gewoon regels aan social media. Stop de waanzinnige verspreiding van nepnieuws en desinformatie door giftige Facebook-algoritmes. Verplicht Google en Facebook en Youtube en Twitter keihard op te treden tegen complotnonsens en aantoonbare leugens.

Moedig actief het afschaffen van de mogelijkheidf tot (anoniem) reageren op websites én op Facebook-pagina’s én onder Youtube-video’s van serieuze media aan. Verbied in Nederland overduidelijk criminogene anonieme appsystemen als Telegram.

Ontmoedig het gebruik van social media. Weerleg onzin, alle onzin, consequent.

En laat alle wél verstandige en wél normale mensen, burgers en politici, zich onophoudelijk uitspreken tegen de intimiderende retoriek van FvD. In de Tweede Kamer, in de media, gewoon op straat, op social media, overal.

En misschien wordt het ook gewoon eens tijd om FvD-leden aan te spreken op hun medeverantwoordelijkheid voor de cultuur van intimidatie en terreur die zij met hun lidmaatschap mogelijk maken? Zoals we ook John de Mol aanspreken op zijn medeverantwoordelijkheid voor de cultuur waarin seksueel misbruik en machtsmisbruik kenelijk aan de orde van de dag is.

Wie nu nog FvD-lid is, is niet gewoon alleen dom, maar ook kwaadaardig. En slecht. Door en door slecht.

Het is bewezen en gezien: FvD is gewoon terreur.
 


 

Doneer aan TPO!

 

 

Lees ook:

Gideon van Meijeren (FvD) treitert Tweede Kamer de chaos in
CDJA beëindigt alle samenwerking met JFvD en FVD, ‘radicalisering neemt steeds verder toe’
Hugo de Jonge: ‘Directe link leggen tussen FvD en bedreigde politici is gerechtvaardigd’

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Thierry Baudet

FvD gaat nu ineens toch wel vóór nieuwe referendumwet stemmen

Thierry Baudet FvD

Chris Aalberts – Forumland: gesubsidieerde wanhoopspoging FvD weer relevant te maken

Thierry Baudet, FVD

Chris Aalberts – FvD in tientallen gemeenteraden, hoe nu verder

Thierry Baudet

Chris Aalberts – Bij de FvD-demo tegen ‘Great Reset’ op de Dam

Chris Aalberts en Ralf Dekker (FvD).

Chris Aalberts door FvD gecanceld want ‘draagt niet bij aan juiste sfeer’

Theo Hiddema, FvD

Theo Hiddema sloopt FvD: ‘Kraaiende kleuters, en maar overal complotten bij slepen’

Thierry Baudet, FvD

Chris Aalberts – FvD-ellende in provincie minstens zo groot als FvD-ellende in Eerste Kamer 

Theo Hiddema, FvD

Chris Aalberts – Theo Hiddema heeft Baudet nooit helemaal losgelaten, ook nu niet

99 woorden – Goud in handen?

Theo Hiddema FvD

Senatoren Theo Hiddema en Paul Frentrop zeggen FvD-lidmaatschap op

Joas van der Reest FvD Urk

Chris Aalberts – Urk is voorbode voor heel veel lokale FvD-ellende

Baudet Wilders Hiddema

Chris Aalberts – Bij FvD draait alles om geld, fans kijken andere kant op 

Joas van der Reest FVD

‘Ik hoop dat einde FvD in zicht is, dat het graf gegraven gaat worden’

Gideon van Meijeren Documentaire

Chris Aalberts – Gemiddeld basisschoolopstel is logischer dan docu over Gideon van Meijeren 

Thierry Baudet

Bert Brussen – Het wachten is op Thierry Baudet die zijn aftreden bekendmaakt

Thierry Baudet FvD

Chris Aalberts – ‘Het Coronabedrog’ laat zien: Baudet is krankzinnig geworden

Thierry Baudet, FVD

Bart FM Droog – Boek Baudet op positie 1 bestsellerlijst, het raadsel verklaard

BRIEFJE VAN JAN – Aan Henk Otten

Podcasts

Multi Award Winning TPO Podcast 353 met Beste Presentator Roderick Veelo en Bert Brussen

Lees verder

TPO Podcast 352 met Rodney Veelo and Burt Brussen

Lees verder