Chris Aalberts – Geert Wilders laat geen traan om vertrek Europarlemen-tariër Marcel de Graaff

24-01-2022 13:00

Marcel de Graaff, FvD
Marcel de Graaff, FvD Europarlement. Screenshot Youtube.

Opeens heeft FvD weer een Europarlementariër: vorige week stapte Marcel de Graaff over van de PVV naar de partij van Baudet. Niemand ligt ooit wakker van wat er in het Europees Parlement gebeurt, maar op dit soort momenten is er toch reden even te kijken wat er precies aan de hand is. Dit lijkt immers een mooie overwinning van Baudet op Wilders: de PVV heeft nu helemaal geen Europarlementariërs meer terwijl Forum in Brussel weer op de kaart staat.

Doneer aan TPO

Of het veel verschil maakt? Even afpellen. Forum kreeg bij de verkiezingen in mei 2019 drie zetels en de PVV nul. De PVV raakte maar liefst vier Brusselse zetels kwijt. Het lag allemaal erg voor de hand: het was de tijd dat Forum volgens velen een normale rechts-conservatieve partij was. Zelfs Rutte wilde er gewoon mee in debat. Ondertussen was vrijwel iedereen vergeten dat de PVV überhaupt in Brussel aanwezig was, dus het was niet zo gek dat kiezers massaal het zinkende schip verlieten.

Wie leidde die club van totaal onzichtbare PVV’ers? Oh ja, Marcel de Graaff.

Opeens begrijpen we waarom brexit bij Forum en PVV zo enthousiast werd onthaald: hierdoor werden de zetels in het Europees Parlement in februari 2020 opnieuw verdeeld. Er kwam een vierde FvD’er bij en de PVV kreeg één zeteltje terug. De Graaff was een paar maanden ambteloos burger geweest en werd door werkelijk niemand ook maar één seconde gemist, maar hij mocht dankzij de Britten toch terugkomen.

De Graaff is knettergek

Sinds 2019 is de wereld veranderd: FvD is ernstig geradicaliseerd en doet vooral aan de verspreiding van extremisme, complotten en intimidatie. Vele kopstukken van rechts Nederland hebben zich van Thierry Baudet afgekeerd: van Annabel Nanninga tot Eva Vlaardingerbroek en Wybren van Haga: ze vinden allemaal dat er niet met Baudet te werken valt en dat er geen enkele reden is om te denken dat Forum ooit nog klinkende politieke resultaten gaat neerzetten.

De Graaff doet nu wat vele ervaringsdeskundigen vriend én vijand zouden afraden. Hij lijkt door corona helemaal doorgedraaid: hij denkt dat vaccins schadelijker zijn dan het virus zelf. Dit is niet alleen gekte, maar ook een mening waar je in het Europees Parlement niets aan hebt. In Brussel gaat het immers over handelsverdragen, mensenrechten, productkenmerken en arbeidsomstandigheden. Op het onderwerp corona kun je hier het verschil niet maken.

We herinneren ons vast nog wel dat Geert Wilders ooit met veel aplomb Marine le Pen naar Nederland haalde om een grootse politieke samenwerking aan te kondigen. Nederlandse journalisten trapten erin, maar het werd nooit wat: aanvankelijk voldeed de samenwerking niet aan de Brusselse regels en toen deze dat wel deed, leverde dat een gezamenlijke Europese fractie op die vleugellam was. Sinds 2019 is die fractie iets gegroeid, maar politiek verschil maken zit er nog steeds niet in.

Zijn werk doen?

Zou dat komen door Europarlementariërs als De Graaff? De database van het Europees Parlement laat zien dat hij in twee jaar tijd één ontwerpresolutie heeft geschreven en één keer vragen aan de Europese Commissie heeft gesteld. Hij voerde niet eens het woord in de plenaire zaal. Het is moeilijk om in het Europees Parlement publiciteit te krijgen, maar De Graaff deed niet eens een poging. Aan hem had Wilders niets en dat zal bij Forum heus niet anders zijn.

Bij zowel de PVV als Forum staat men de media niet te woord of liegt men alles bij elkaar. We kunnen dus alleen speculeren wat hier werkelijk aan de hand is. De situatie uit 2019 dat Forum de PVV ‘leeg zit te eten’ is allang voorbij. Als je nu op rechts de politiek in wilt is Wilders een logischere keus dan Baudet. Dat betekent dat De Graaff knettergek is geworden, of dat hij van Wilders te horen heeft gekregen dat hij bij de volgende Europese verkiezingen – in 2024 – sowieso niet mag terugkeren. Of allebei natuurlijk.

Dan kun je inderdaad alleen nog bij Forum terecht. Of De Graaff er beter van wordt? In het Europees Parlement werken partijen samen in grotere, EU-brede fracties. De Graaff zit in de fractie van Marine le Pen (I&D) en zijn overstap naar Forum zal hem daar niet populairder maken. Bij het concurrerende ECR – waar Forum ooit in zat – zal hij niet welkom zijn, want daar zit JA21 al. Er is alle reden te vermoeden dat De Graaff vanaf nu meer dan ooit een eenling is. Er is één troost: voor al die onzichtbaarheid oefent hij al een tijdje.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Amsterdamse socialisten kunnen verkiezingen alleen maar verliezen 
Zou D66 misschien expres verkeerde informatie geven aan Maurice de Hond?
De Schilderswijk verdient echte journalistiek, geen lang uitgevallen opiniestuk 

 

Doneer aan Chris Aalberts!