Voor het eerst in de historie wordt een wereldwijde pandemie gevolgd door dashboards met informatie die dagelijks in de media verschijnen om een Zero Covid-strategie te managen. Het doel is een virus te verslaan en een jaarlijkse griep (Covid) golf door een veel te krappe zorgcapaciteit op te kunnen vangen. Het dashboard is verworden tot een rationele technocratische benadering om het land te regeren. Op basis van de dagelijkse gegevens besluit de regering tot een strategie met bijbehorende interventies. Cijfers en modellen die maatregelen legitimeren om te komen tot wat je wel en niet kan doen. Wat gezegd en niet gezegd kan worden.
Terwijl de noodtoestand vanwege een milde Omicron-variant niet langer gerechtvaardigd is, wordt de samenleving gegijzeld in maatregelen. Velen van jong tot oud zijn bang geworden om ziek te worden. In toenemende mate is de oorzaak een angst en onzekerheid over inkomen, de toekomst van kinderen, vrienden en familie. Door het tot nu toe gevoerde beleid zijn mensen overleden, families vernietigd en is bij jongeren mentale schade veroorzaakt. De spanning en verzet in de samenleving nemen toe. Het verlies van dierbaren en vrijheid leeft.
Vanuit de historie weten we dat virussen evolueren naar mildere en besmettelijkere varianten. Dat is waar we nu na twee jaar met het virus zijn. De data tonen dat deze Omicron-variant bij infectie veelal een mild of asymptomatisch verloop laat zien en in staat is een goed beschermende B- en T-cel immuniteit op te wekken. De Omicron-variant infecteert vooral de bovenste luchtwegen en dringt zelden door tot het dieper gelegen longweefsel. Ondersteuning met mechanische ventilatie komt bij infectie met deze variant in veel mindere mate voor. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames door Covid19 is veel lager dan vorig jaar en ook de ligduur door Covid19 in het ziekenhuis is korter door de mildere variant, afgestemde medicatie en opgedane ervaring.
De Omicron-variant van het SARS-CoV-2 virus is inmiddels endemisch geworden en kan qua ernst van het ziektebeeld vergeleken worden met de griep. Wetenschappers zijn het erover eens, iedereen gaat de Omicron-variant vroeg of laat tegenkomen. Ook vele hoogrisicogroepen kunnen dit virus goed hanteren en zijn te beschermen met goedkope nutriënten zoals onder andere vitamine D, Zink en Selenium, of aantoonbaar effectieve medicatie door vroege behandeling om het risico op een ernstige vorm van infectie te verminderen. Voor jongere mensen is het risico van een ernstig verloop van een infectie met een coronavirus minuscuul. De robuuste langdurige natuurlijke immuniteit die verkregen kan worden met de Omicron-variant zorgt ervoor dat toekomstige virusvarianten moeilijker kunnen ontsnappen. Immuniteit opgewekt door het doormaken van een infectie met de Omicron-variant blijkt zelfs door kruisreactiviteit van opgewekte T-cellen bescherming te bieden voor een infectie met het influenzavirus. Op geen enkele wijze is een A-status van het SARS-CoV-2 virus en de daaraan gekoppelde spoedwet nog te verantwoorden.
Het dashboard en modellen wordt gevuld met data gebaseerd op de PCR-test. Vanaf het begin van de coronapandemie worden door diverse wetenschappers vraagtekens gezet bij het gebruik van een PCR-test zonder diagnose van een arts die de klachten kan beoordelen of iemand Covid heeft. Inmiddels wordt door de CDC (Amerikaanse Centers of Disease Control) en NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) erkent dat een PCR-test voor lange tijd positief kan blijven en dus niet kan bepalen of iemand een infectie heeft en besmettelijk zou kunnen zijn voor anderen.
Een massatestbeleid met sneltesten, die gevalideerd worden ten opzichte van de PCR-test levert eveneens problemen omdat de sensitiviteit lager is wat leidt tot vals-positieven en vals-negatieven. De data van de PCR-test bepalen de informatie in het dashboard dat dagelijks in alle media wordt genoemd. Het percentage van mensen met en zonder klachten, eerder doorgemaakte infecties die positief testen is onduidelijk. De testen (Ct-waarden en gebruikte primers (aantal en soort)) en uitgangspunten die de modellen bepalen zijn geheim.
Vorige week werden door de GGD 950.000 PCR-testen afgenomen. 27 % (256.500 mensen) heeft een positieve testuitslag ontvangen. Dat betekent dat er mogelijk nog een groter aantal mensen tien dagen in quarantaine verblijven. Testen worden hoofdzakelijk uitgevoerd bij mensen onder de 60 jaar met het grootste aantal onder de vijftien jaar. De quarantainemaatregelen hebben tot veel problemen in het onderwijs geleid waardoor de maatregel voor quarantaine voor jongeren onder de achttien jaar wanneer zij met iemand in contact geweest zijn is komen te vervallen. Waarom dit niet voor de hele bevolking geldt is niet duidelijk, want ook daar is sprake van een sterke ontwrichting van de samenleving. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat iemand met griepklachten rust neemt en thuis blijft zoals ook voor de coronapandemie.
Bij de recente stijging van ziekenhuisopnames van mensen onder de 30 jaar wordt niet aangegeven of zij met of door Covid in het ziekenhuis belanden. De testen kosten 50 euro per stuk. Dat betekent 47,5 euro miljoen per week. Een uitbreiding naar door het RIVM goedgekeurde antigeentesten wordt binnenkort door Stichting Open Nederland uitgerold.
Wie kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van dergelijke aantallen testen nog garanderen? Ook de ziekenhuizen testen sinds kort alle patiënten maar data over met en zonder Covidklachten worden niet verstrekt. Het gevaar van een massatestbeleid en daaraan gekoppelde dashboards is dat ze een pandemie in stand kunnen houden die er niet is.
Het coronadashboard mist data over de maatschappelijke, sociale en economische impact, terwijl de schadelijkheid van de maatregelen en lockdowns niet langer te ontkennen zijn. Door de lockdowns en de maatregelen is het cement, de sociale verbinding in de samenleving, aan het wegsijpelen. Steeds meer mensen en kinderen zijn naar binnen gekeerd, de concentratie en motivatie verdwijnen, prestaties blijven achter.
52% van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar voelen zich onvoldoende gehoord in de aanpak van de coronacrisis. Niet voor niets is er een stijging van 15% suïcide onder jongeren in 2021. Tijdens de tweede lockdown werd onder jongeren een 70% stijging van antidepressivumgebruik gezien tot 240.000 gebruikers. Door een groot personeelstekort en hoog ziekteverzuim in de ouderenzorg worden momenteel door 25% van de demente ouderen antipsychotica gebruikt en 25% gebruikt antidepressiva. Het antipsychoticamiddel quetiapine dat wordt gebruikt, wordt zelfs ontraden voor mensen met dementie omdat het de kans op beroerte of overlijden kan vergroten.
Vanaf augustus 2021 wordt een nog niet te verklaren niet-Covid gerelateerde oversterfte gezien met een scherpe piek in november en begin december. Ondernemers die hun levenswerk door de pandemie failliet zien gaan. Scholen die na een week openen opnieuw deels sluiten door positieve testen, 25% van de leerlingen in het basisonderwijs is vanwege een positieve test in de klas thuis. Dit speelt ook bij andere sectoren; Utrecht rijdt aangepaste dienstregeling door te weinig buschauffeurs die verplicht zijn in quarantaine te gaan. Ziekteverzuim is één van grootste bedreigingen voor het voortbestaan van ondernemingen. Een zieke medewerker kost de onderneming honderden euro’s per dag. Zorgwekkende ontwikkelingen die vragen om een urgentie tot nader onderzoek, evaluatie en bijstelling van het tot nu toe gevoerde beleid.
Universele definities van epidemiologische parameters wanneer een pandemie voorbij is zijn er niet. De WHO heeft twee jaar geleden bepaald dat er een pandemie is. Een Zero Covid-beleid is een illusie. Het ‘kapot slaan’ van een virus is een wetenschappelijk en medisch onjuist uitgangspunt. Mensen leven in symbiose met virussen, bacteriën en schimmels. Een beter doel is om een virus in toom te houden door een goed werkend immuunsysteem. Lockdowns, Covid19-vaccinaties en andere maatregelen kunnen een virus niet tegenhouden in de verspreiding. Israel, Australië en Nederland zijn daar goede voorbeelden van. Israël scoorde vorige week het hoogst aantal positieve testen terwijl 65% van de bevolking een booster heeft gehad en de risicogroep een tweede booster. UK heeft vorige week besloten de Groene Pas niet langer te gebruiken en alle maatregelen op te heffen. En ook in Israël is het afschaffen van de coronapas in voorbereiding met een terugkeer naar een zo normaal mogelijk leven. Denemarken volgde deze week dit besluit. De rede keert terug.
Pandemieën van bovenste luchtweginfecties zijn in het verleden niet geëindigd wanneer de transmissie van het virus stopte maar eerder wanneer er geen aandacht meer aan geschonken werd en men door ging met het normale leven. Veel van de Nederlandse ziekenhuizen hebben de normale zorg weer volledig kunnen opschalen. Het is tijd om ook in Nederland alles te openen, de maatregelen af te schaffen, de ineffectieve en schadelijke mondkapjes voor mens en milieu voor eens en altijd van het toneel te laten verdwijnen en te stoppen met een massa testbeleid en de daaraan gekoppelde dashboards. Het idee van een toegangspas of het nu 1G, 2G of 3G is, is een gepolitiseerde medische interventie die geen toegevoegde waarde biedt. De medische diagnose en behandeling horen bij de arts, in samenspraak met, en de eigen verantwoordelijkheid van de persoon. Dit geldt ook voor Covid19. Een dwangmatige one size fits all benadering kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het allerbelangrijkste is een herstel van het normale leven en een hart in de samenleving, waardoor de angst kan neutraliseren om het immuunsysteem in de populatie en het ecosysteem aan te sterken om toekomstige pandemieën en overvolle ziekenhuizen met chronische ziekte te voorkomen.
Lees meer van Carla Peeters: