Partnerbijdrage

Mag ik mijn huis tijdelijk verhuren?

04-02-2022 11:59

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis beschikbaar te stellen voor anderen. Ze kiezen voor tijdelijke verhuur of voor het aanbieden van hun woning op een platform als Airbnb. Maar mag dit eigenlijk wel? Er is steeds meer controverse rondom het verhuren van een woning en de regels zijn niet voor iedereen duidelijk. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op de vraag: mag ik mijn huis tijdelijk verhuren?

Een huis tijdelijk verhuren

Er zijn allerlei redenen waarom je ervoor kiest om jouw huis tijdelijk te verhuren. Het kan zijn dat je bent verhuisd en dat jouw oude woning nog niet verkocht is. Of je bent tijdelijk buiten de stad en wilt jouw woning niet leeg laten staan. Wat de reden ook is: je mag in principe een woning verhuren volgens de Leegstandwet.

Wanneer jouw woning al een tijd te koop staat of wanneer je wilt renoveren kun je aanspraak maken op de Leegstandwet. De gemeente geeft, wanneer dit akkoord is, een vergunning voor maximaal 2 jaar bij renovatie en maximaal 5 jaar bij een woning die te koop staat. Deze duur kan wel worden verlengd, maar de maximale duur is afhankelijk van de omstandigheden en het woningtype.

Regels en voorwaarden voor verhuur

Uiteraard zijn er diverse regels waar je aan moet voldoen als je jouw woning wilt verhuren. Allereerst zal er toestemming nodig zijn vanuit de gemeente en de hypotheekverstrekker. Pas dan kan er aanspraak worden gemaakt op de Leegstandwet. Bovendien is het belangrijk dat je in de afgelopen 12 maanden voor de verhuur zelf woonachtig bent geweest in de woning. En de woning mag in de afgelopen 10 jaar niet vaker dan 3 keer zijn verhuurd. Al deze regels zijn ingesteld om permanente verhuur en misbruik te voorkomen.

Verhuren: hoe pak je dat aan?

Je hebt het akkoord vanuit alle betrokken partijen en je wilt graag jouw woning tijdelijk verhuren. Hoe ga je dit aanpakken? Met ons stappenplan wordt alles duidelijk.

Huis op orde brengen

Voor je de woning aanbiedt, is het belangrijk om alles in huis op orde te hebben. Zorg ervoor dat alle reparaties zijn uitgevoerd en het huis in goede conditie is. Bedenk bovendien of je het huis gemeubileerd of niet wilt aanbieden.

Huurprijs bepalen

Je mag uiteraard zelf de huurprijs bepalen, maar er zijn bepaalde regels waar je aan moet voldoen. Zo moet je bij een renovatie of sloop van de woning gebruik maken van een puntenstelsel. Gebruik als indicator de prijzen van soortgelijke woningen in de buurt.

Huis aanbieden

Als de woning op orde is en je een huurprijs hebt bepaald, kun je de woning gaan aanbieden. Maar hoe pak je dit aan? Via een platform als Huurstunt kun je eenvoudig jouw huurwoning onder de aandacht brengen. Hier vind je talloze woningzoekenden die zeker geïnteresseerd zullen zijn in jouw tijdelijke woning.

Documentatie

Zorg ervoor dat je het papierwerk voor de woning op orde hebt. Wees eerlijk in de advertentie en in het contract, stel een inboedellijst op en leg alle afspraken wettelijk vast. Dit scheelt een heleboel onzekerheid en gedoe voor beide partijen.