Sinds de eerste dag van dit jaar is het mogelijk om de schadevrije jaren die je opgebouwd hebt over te dragen. Dit was voor 2022 nog niet het geval. Na een scheiding kreeg de partner die de polishouder dan bijvoorbeeld alle schadevrije jaren, de ander kreeg helemaal niets. De partner zonder de schadevrije jaren was dan dus direct vele malen duurder uit als hij/zij een autoverzekering wilde afsluiten. Wij berekenden op deze vergelijkingssite dat dit verschil kan oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. Onderstaand geven we meer informatie over de nieuwe regel omtrent het overdragen van schadevrije jaren en in welke situaties dit mogelijk is.
Het is van belang om schadevrije jaren op je autoverzekering op te bouwen doordat ze je een korting op zullen leveren op je polis. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie is. Dit kan aardig oplopen, soms krijg je zelfs een korting van maar liefst 80 procent. Deze schadevrije jaren waren in het verleden dus persoonsgebonden, alleen de polishouder kon ze opbouwen. Sinds 1 januari 2022 is dit niet langer het geval. Het overdragen van de schadevrije jaren is nu wel mogelijk doordat de regels op dit gebied flink zijn versoepeld. Het is dan ook mogelijk de schadevrije jaren in de onderstaande situaties over te dragen of over te nemen:
Er is voor gekozen om de regels op het gebied van het overdragen van schadevrije jaren te wijzigen nadat er veel klachten en vragen binnengekomen waren. De persoonsgebonden registratie van de schadevrije jaren had namelijk veel ongewenste gevolgen, dit geldt bijvoorbeeld voor overgebleven partners bij een sterfgeval. Jarenlang hebben ze samen in een auto gereden, maar alleen de polishouder heeft schadevrije jaren opgebouwd. Hij/zij overlijdt en de overgebleven partner blijft hierdoor achter met een fikse stijging van de premie van de autoverzekering. Ook bij scheidingen deed zich een soortgelijk probleem voor, maar door de wijziging van de regels is dit dus nu niet meer het geval.
Tot voor kort speelden er diverse problemen als het gaat om de schadevrije jaren bij het leasen van een auto. Automobilisten bouwden in de meeste gevallen namelijk geen schadevrije jaren op wanneer ze reden in een leasevoertuig, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Inmiddels is het namelijk mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen tijdens het leasen. Ook kun je deze jaren meenemen nadat je stopt met je leasecontract, al heb je dan wel een leaseverklaring nodig die vastgelegd wordt bij de autoverzekeraar. Verzekerings- en leasemaatschappijen zijn nog op één punt aan het overleggen: het kwijtraken van schadevrije jaren die je opgebouwd hebt voor de leasemaatschappij. Hierover heerst vooralsnog onduidelijkheid.
Je opgebouwde schadevrije jaren kunnen niet zomaar vervallen, wat tenminste alleen het geval is zolang je een autoverzekering hebt. Claim je een schade? Dit gaat dan wel ten koste van je schadevrije jaren helaas. Daarnaast kunnen ze dus ook vervallen als je ervoor kiest om je autoverzekering te beëindigen of op te schorten. Dit gebeurt pas na drie jaar zonder polis. Je schadevrije jaren zullen dus nog 36 maanden bewaard worden als je in deze tijd geen autoverzekering hebt.