Binnenland

Politiebonden: Negeer jeugdoverlast en geen controle wapenvergunningen

25-04-2022 13:54

@Illustratiefoto @Pixabay

De politie voert sinds december actie voor een nieuw cao-akkoord. De vakbonden vragen nu aan agenten om meldingen van jeugdoverlast voorlopig maar te negeren, om zo druk te zetten op de onderhandelingen voor de cao’s voor 2022 en 2023. Dit is onderdeel van het actietraject “van kwaad tot erger”, waarmee de bonden hun leden vragen om steeds weer een klein deel van hun werk te laten liggen.

#caopolitie

De bonden hebben actievoerende agenten opgeroepen om voortaan op meldingen van jeugdoverlast te reageren met “geen inzet in verband met #caopolitie”. Deze code wordt bij andere acties in het traject ook gebruikt. Serieuzer is de oproep van de vakbonden om te stoppen met het controleren van wapenvergunningen. De bonden erkennen dat dit mogelijk risico’s met zich meebrengt, maar benadrukken dat de politiek hen geen andere keuze laat.

Stapelacties

Dit is niet de eerste keer deze maand dat de bonden hun leden oproepen om bepaalde meldingen te negeren. Op 6 april riepen ze namelijk al op om meldingen van geluidsoverlast te negeren. Op 11 april riepen de bonden op om te stoppen met het uitreiken van overheidsdocumenten in het kader van vervolging van burgers. En op 19 april kwam de oproep om meldingen van verkeersproblemen te negeren. Eerder werden deurwaarders niet langer begeleid, en in februari werden opzettelijk minder boetes uitgedeeld.

De politie kwam vandaag ook met cijfers over geweld en agressie tegen het eigen personeel. In 2021 is 13.000 keer melding gemaakt van geweld tegen agenten, wat vergelijkbaar is met het jaar daarvoor. Volgens de politie is de coronapandemie “onlosmakelijk verbonden met deze geweldscijfers”.

Het sluiten van de horeca heeft natuurlijk geleid tot minder incidenten in het nachtleven, maar de demonstraties tegen de coronamaatregelen gingen weer gepaard met een stijging in geweld tegen politiemensen. Ook ging optreden bij meldingen van huiselijk geweld vaker gepaard met geweld tegen agenten.

Deel van de samenleving accepteert gezag niet meer

Volgens de politie zijn de cijfers “stabiel maar te hoog”. Peije de Meij, portefeuillehouder geweld tegen politiemensen, verklaart de oorzaak van het geweld zo:

 ‘Het is een trend bij een deel van de samenleving, dat het gezag van de overheid, hulpverleners en van politie in het bijzonder niet meer accepteert. Je ziet het ook gebeuren bij de wetenschap. Feiten worden ineens mening. Die worden plots ter discussie gesteld. Een deel van de samenleving wil zich niet meer aanpassen aan de gebruikelijke algemene norm. Journalisten overkomt het ook. Die worden ook niet meer geaccepteerd. Het gaat echt verder dan alleen politie. Ik denk dat het heel belangrijk is dat politici blijven uitstralen dat geweld tegen publieke figuren onacceptabel is.’